Accu motor onderhouden: hier moet je op letten 0 1058

Accu motor onderhouden

De accu is verreweg het belangrijkste onderdeel van de motor. Beschouw het maar eens als het hart van jouw favoriete voertuig. Zonder kloppend hart kan een mens niet leven. Het bloed kan niet op de juiste manier door het lichaam worden gepompt, waardoor organen uitvallen en het leven letterlijk stil komt te staan. Dit geldt ook voor de accu van de motor. Dit is de drijfveer van jouw voertuig. Zonder goede accu, geen fijne ritten. Zodra de motor stilstaat, loopt de accu langzaam leeg. Dit proces is niet te voorkomen. Daarom heeft iedere accu maar een beperkte levensduur. Een nieuwe accu motor aanschaffen is dan ook niet te voorkomen. Met het juiste onderhoud kan je de levensduur gelukkig wel verlengen. In dit artikel vertellen we hoe je dit moet aanpakken.

Leeglopen van de accu

Het is niet te voorkomen dat de accu langzaam leegloopt bij stilstand. Gedurende de zomermaanden is dit vaak een minder groot probleem, omdat je relatief vaak op de motor te vinden bent. Wanneer het najaar zich aandient en motorliefhebbers sneller de auto pakken, zien we dat de accu het zwaar te verduren krijgt. Bij stilstand verdwijnt zwavelzuur en kan er loodsulfaat op de platen ontstaan. Het gevolg is dat je de accu niet meer kunt opladen of dat deze bij vrieskou zelfs geheel kapot vriest. Met het juiste onderhoud kan dit voorkomen worden.

Opladen

Opvallend genoeg is het onderhoud van een accu helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Je kunt de levensduur al aanzienlijk verbeteren door de accu simpelweg vaker op de acculader te hangen. Het devies is om de accu minimaal één keer in de maand volledig op te laden. Nog beter is om in een druppellader te investeren. Hier kun je de accu continu aan hangen, zodat deze netjes op spanning blijft. Zo blijft de accu langer goed en voorkom je in korte tijd zeer hoge kosten. Ook een lange rit kan ervoor zorgen dat de accu weer een flinke boost krijgt. Dit is echter niet voldoende. Zeker niet wanneer je tijdelijk door de weersomstandigheden minder rijdt. Opladen is het belangrijkste devies.

accu motor opladen

Accu leeg: wat nu?

Is de accu toch plotseling geheel leeg? Dan kunnen hier verschillende redenen voor zijn. Zo kan dit door een technische oorzaak ontstaan. Bijvoorbeeld omdat er stroom wegvloeit door een lek in het elektrische systeem of door een gebruikersfout of slijtage. Niet alle problemen zijn geheel te voorkomen. Daarnaast is de oplossing ook niet altijd even voor de hand liggend. Met een beetje mazzel kom het weer goed als je accu thuis minimaal 24 uur op de oplader hangt. De accu moet na het verstrijken van deze tijd weer goed zijn. Zoniet, dan valt deze niet meer te redden en is vervangen helaas nog het enige alternatief.

Levensduur van de accu motor

Maar wanneer moet je een accu van de motor nou daadwerkelijk vervangen? Hier bestaat geen regel voor. De ene accu zal sneller vervangen moeten worden dan de ander. Dit heeft met het eigen gebruik te maken, maar ook met de kwaliteit van de accu. Je kunt een slecht functionerende accu eenvoudig herkennen doordat de capaciteit afneemt. Iedere accu heeft een beperkte levensduur. De kans is dus groot dat je de accu gedurende het bestaan van jouw motor moet vervangen. Let goed op de signalen en zorg voor het juiste onderhoud om een zo lang mogelijke levensduur te garanderen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met deze kledingstoffen ben jij echt uniek bezig 0 136

Met deze kledingstoffen ben jij echt uniek bezig

Kleding is iets wat een steeds grotere rol in ons dagelijkse leven speelt. Waar het eerder voornamelijk een functie had om mensen warm te houden en te beschermen, heeft het zich inmiddels ontwikkeld tot een manier om jezelf als individu aan anderen te presenteren op een een unieke wijze. Daarbij ligt met name de focus op de kleur en designs van bepaalde kledingstukken. Echter kun jij jezelf ook onderscheiden door middel van het materiaal dat je draagt. Ben jij benieuwd welke kledingstoffen jouw stijl volledig uniek zullen maken? Lees dan zeker verder om hier achter te komen!

Bamboe

In de eerste plaats is bamboe een unieke kledingstof die elke man in zijn kledingkast hoort te hebben. Bamboe is een vrij moderne stof op het gebied van kleding. Toch zie je dat bijvoorbeeld bamboe shirts heren aan populariteit winnen. Dit komt doordat bamboe als stof over enkele unieke kenmerken beschikt. Zo ademt bamboe uitstekend. Hierdoor is het materiaal erg geschikt om in de zomer te dragen. Een bamboe shirt zal je dus koel houden op een warme dag. Daarnaast is de stof ook erg zacht voor je huid. Dit maakt het uitermate geschikt om ook op je blote huid te dragen. Een ander groot voordeel is dat bamboe natuurlijk antibacterieel is. Dit komt doordat er in dit materiaal bepaalde stoffen aanwezig zijn die bacteriën tegen gaan. Dit maakt deze kledingstof uitermate geschikt voor mannen die last hebben van een gevoelige huid.

Harris Tweed

Ten tweede is er Harris Tweed. Dit is een klassieke stof die vooral wordt gebruikt in pakken. Echter, ook heren overhemden van Harris Tweed zijn populair. Deze stof geeft je kledingstukken een unieke en chique uitstraling. Daarnaast is Harris Tweed ook nog eens ontzettend duurzaam, waardoor je er lang plezier van kunt hebben.

Fluweel

Tot slot is er fluweel. Dit is een zijdeachtige stof die vooral wordt gebruikt tijdens speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld een bruiloft of een jubileum. Echter kun je fluweel ook dragen tijdens een gewone dag. Het voordeel van fluwel is dat het zowel stijlvol als warm is. Dit maakt het materiaal ideaal voor de koudere winterdagen. Het nadeel is wel dat fluweel vrij kwetsbaar is. Daarom moet je er extra zorgvuldig mee omgaan.

Al met al zijn er enkele unieke stoffen waar je voor kunt kiezen wanneer jij een meer unieke kledingstijl voor jezelf wilt creëren. Voor welke van deze stoffen ga jij kiezen?

Welke contactlenzen passen het beste bij mij? 0 595

Welke contactlenzen passen het beste bij mij?

Een contactlens corrigeert het oog. Contactlenzen drijven op de lipidenlaag van het oog. Ze worden over de iris en de pupil heen geplaatst, op het hoornvlies. Lenzen vallen niet op als ze in het oog zitten en worden tegenwoordig van hydrogel en siliconen gemaakt. Verder stimuleren lenzen gezonde ogen, door hun ademende werking en het verbeteren van het zicht. Contactlenzen zijn populaire hulpmiddelen. Miljoenen mensen over de hele wereld dragen namelijk lenzen. In dit artikel vertellen we je meer over welke lenzen het beste bij jou passen.

Contactlenzen met verschillende draagtijden

Je kunt kiezen uit harde of zachte contactlenzen. Elke lens heeft zo zijn bepaalde eigenschappen. Welk type lens je kiest, hangt onder andere af van de draagtijd, de oogafwijking en de persoonlijke behoefte. Sommige mensen dragen af en toe eens contactlenzen. Dan is het misschien handig om voor daglenzen te kiezen. Na ze een dag gedragen te hebben, gooi je ze weg. Je doet dus elke dag weer nieuwe in. Het is gezonder voor de ogen, om je lenzen altijd voor de nacht uit te doen. Daglenzen zijn hygiënischer dan maandlenzen. Dit komt doordat je elke dag een schoon exemplaar in je ogen doet. Je hoeft ze dus niet telkens schoon te maken. Daarnaast heb je lenzen die je voor een langere periode draagt, zoals maandlenzen. Je kunt als middenweg ook nog voor weeklenzen kiezen. Maandlenzen vervang je eens in de maand en weeklenzen eens in de week. Kies daarbij voor goede kwaliteit aan vloeistof. Je moet ze namelijk dagelijks na het dragen goed schoonmaken. Op deze manier verwijder je pollen, micro-organismen en andere onzuiverheden van de lens. Als je lenzen draagt, zonder ze te reinigen, heb je bovendien meer kans op ooginfecties. Financieel gezien, ben je met maandlenzen wel voordeliger uit. Je hoeft namelijk niet elke keer nieuwe exemplaren aan te schaffen. Ook worden ze op een eenvoudigere manier geproduceerd.

Contactlenzen van diverse materialen

Moderne en luxere contactlenzen worden gemaakt van (siliconen)hydrogel. Daarnaast zijn er nog glasachtige harde en zachte lenzen te verkrijgen. De harde soorten worden van polymethylmethacrylaat gemaakt. Harde lenzen zijn niet buigzaam en zijn daarom makkelijk op het hoornvlies te plaatsen. De opticien kan ze bovendien op maat laten maken. Wil je meer zuurstof in je oog? Kies dan voor zachte lenzen. Deze hebben een ademende werking en zijn bovendien gezonder voor het oog. Verder biedt het dragen van zachte lenzen meer comfort. Je kunt ook kiezen voor de luxere silicone hydrogel exemplaren. Deze laten extra veel zuurstof door. Als het oog te weinig zuurstof krijgt, heb je meer kans op oogaandoeningen zoals ooghypoxie. Mensen die vrijwel altijd lenzen dragen, hebben dus baat bij lenzen die voldoende ademen. Anders krijgt het oog structureel te weinig zuurstof en dat is ongezond. Echter kunnen gewone hydrogel contactlenzen wel voor droge ogen zorgen. Dit komt doordat ze sneller opdrogen, als het oog over te weinig vocht beschikt. Doordat er nu exemplaren met siliconen op de markt zijn gebracht, is dit probleem een stuk minder geworden.

Lenzen voor verschillende soorten oogaandoeningen

Lenzen corrigeren onder andere bijziendheid, verziendheid en cilindrische oogafwijkingen. Torische lenzen beschikken over een cilindergetal, deze corrigeren de oogcilinder. Bij een cilinderafwijking, zitten er verschillen in de lichtbreking van het oog. Hierdoor ontstaat er een wazig zicht. Dit heet ook wel astigmatisme. Met sferische lenzen wordt slecht zicht gecorrigeerd. Dit slechte zicht wordt ook wel bijziendheid genoemd. Je kunt dan niet goed meer op afstand zien. Verziendheid houdt in, dat je dingen van dichtbij wazig ziet. Je hebt dus sferische lenzen met een min-getal. Deze zorgen ervoor, dat je beter in de verte kunt kijken. Het plusgetal is geschikt voor personen, die moeite hebben, om dingen van dichtbij scherp te zien. Multifocale lenzen hebben daartegen, effect op elke kijkafstand. Zowel het zicht in de verte als het zicht van dichtbij, worden gecorrigeerd.

 

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks