Alles wat je moet weten over straatmeubilair voordat je het koopt 0 732

straatmeubilair kopen

Straatmeubilair heeft een zeer belangrijke functie binnen onze samenleving. We staan er vaak niet bij stil, maar zonder straatmeubilair zullen veel openbare ruimtes minder goed toegankelijk zijn en komt soms zelfs de veiligheid in geding. Maar wat verstaan we nu precies onder straatmeubilair? Welke functie vervullen zij?  

Straatmeubilair kan eigenlijk bijna alles zijn wat je op straat ziet. Denk aan praktische zaken zoals afvalbakken, verlichting, informatieborden, fietsrekken en bankjes, maar ook aan speeltoestellen voor kinderen en kunst in grote steden. Bij straatmeubilair kan je werkelijk aan alles denken wat openbare ruimtes beter bruikbaar maakt en soms zelfs mooier kan maken. Straatmeubilair kopen? In dit artikel vind je alles wat je moet weten!

Waar moet kwalitatief straatmeubilair aan voldoen?

Bij het kopen van straatmeubilair moet er aan heel andere dingen gedacht worden dan bij het kopen van gewone meubels voor bijvoorbeeld je woning. Ze verzorgen immers een publieke functie. Daarom moeten ze van goede kwaliteit zijn. Benieuwd waar kwalitatief straatmeubilair aan moet voldoen? Wij hebben de belangrijkste voorwaarden op een rijtje gezet:

  • Ze moeten duidelijk de primaire functie kunnen vervullen. Dit klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel logisch. Een bank moet goed zijn om op te zitten en verlichting op de juiste manier licht geven.
  • Straatmeubilair moet goed passen binnen de openbare ruimte. Ze mogen niet te groot of te klein zijn en ze horen de ruimte te complimenteren.
  • Het is prettig als het meubilair over een lange levensduur Het is immers niet handig om iedere keer nieuwe meubels in een openbare ruimte te plaatsen. Dit vergt niet alleen veel tijd, maar is ook nog eens zeer slecht voor het milieu. Kies daarom voor een degelijke levensduur om ook aan de eisen van duurzaamheid voor openbare ruimtes te voldoen.
  • Bestendig tegen vandalisme. Vandalisme is een groot probleem in openbare ruimtes. Daarom is het belangrijk dat het meubilair niet zo gemakkelijk verwijderd kan worden of beschadigd kan raken.
  • En last but not least… ook qua kosten moet het straatmeubilair natuurlijk interessant zijn. Je wil immers voorkomen dat je teveel geld uitgeeft. Zeker wanneer ook de onderhoudskosten hoog zijn. Let daarom niet alleen op de aanschafprijs, maar ook op de kosten om deze in goede staat te houden.

kwalitatief straatmeubilair

Is er een vergunning nodig?

Dit is een vraag waar veel mensen mee worstelen. Hier kunnen we echter duidelijk over zijn. Een vergunning is voor straatmeubilair, afgezien van reclameborden en kunstwerken, niet nodig. Deze hoeven niet aan het bestemmingsplan te voldoen en kunnen eenvoudig geplaatst worden. Zelfs door particulieren die zelf bijvoorbeeld een extra bankje bij een speeltuin willen laten plaatsen. Hierbij moet natuurlijk wel ook aan bovenstaande eisen worden voldaan.

Daarnaast moet worden voldaan aan de milieu-eisen die buitenshuis gelden. Hierbij geldt dat straatmeubilair aan alle eisen moet voldoen die momenteel in de huidige wet staan. Er zijn geen specifieke duurzaamheidseisen voor straatmeubilair.

Speciale regeling voor speeltoestellen

Als het gaat om speeltoestellen is er wel sprake van een speciale regeling via de Warenwet. Hier worden strikte eisen gesteld aan speeltoestellen die in openbare ruimtes worden geplaatst. Als straatmeubilair ook als speeltoestel ingezet kan worden, moet deze dan ook voldoen aan de Warenwet.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Drugs op festivals blijven een groot probleem 0 226

Drugs op festivals blijven een groot probleem

We zitten weer volop in het festivalseizoen. Heerlijk nu na twee jaar weer alles kan en mag. Voor met name jongeren een prachtige tijd waar ze te lang niet van konden genieten. Helaas heeft dit ook weer voor een groei in het aantal druggerelateerde slachtoffers gezorgd. Ook de hoeveelheid mensen met een drugsverslaving neemt weer toe.

Drugs op festivals is al jaren een groot probleem. Hoewel het illegaal is, is er maar weinig toezicht op te houden. Ook zijn er veel schimmige partijen beschikbaar op festivals. Mensen die verkeerde drugs verkopen. Het komt geregeld voor dat jongeren in het ziekenhuis belanden door de drugs die zij hebben genomen. Om over de gevolgen op de lange termijn nog maar te zwijgen. Deskundigen buigen al jaren hun hoofd over dit probleem. Want hoe los je iets op wat zo diepgeworteld is in de festivalcultuur?

Schreeuw om landelijke richtlijnen

Hoewel we allemaal weten dat de drugs op festivals illegaal te noemen is, zijn er eigenlijk maar weinig landelijke richtlijnen waar festivals aan moeten voldoen. Er zijn geen standaard preventieve maatregelen die uitgevoerd moeten worden om een vergunning te krijgen. Volgens experts zou dit echter wel eens de oplossing kunnen zijn.

Als preventiemedewerkers samen met de organisatoren in overleg gaan en standaard bij ieder festival maatregelen doorvoeren, dan kan dit verschil maken. Zo pik je de verkopers van drugs er al snel uit en pak je ook die mensen eruit die ‘gewoon’ drugs op zak hebben. Op die manier maak je een festivalbezoek veiliger en zorg je er voor dat er minder gelegenheidsuitjes zijn waarbij drugs vaak wordt genomen.

Op de lange termijn kan dit zelfs schelen in de hoeveelheid mensen die zich jaarlijks aanmelden in een afkickkliniek. Afkicken drugs: het is ongelooflijk lastig. Vaak is hier professionele hulp bij. Veel mensen geloven dat ze het bij die ‘ene keer’ kunnen houden op een festival. De grootste verslavingen beginnen echter vaak op zulke plekken. Als je deze bron aan kunt pakken, zou dat al veel verslavingen kunnen voorkomen en festivals opnieuw een veiligere plek kunnen maken.

Jongeren mogen geen strafblad krijgen bij drugsbezit

Al jaren beschikken we over een ogenschijnlijke tegenstrijdige strafregel. Hierbij is het verboden om drugs te verkopen, maar mag je wel onder invloed zijn. Toch is dit een regel die, volgens preventie-experts, niet aangepast hoeft te worden. Het is juist voor jongeren van belang dat zij met eventuele problemen kunnen komen.

Bedenk maar eens wat er gebeurt als een jongere onder invloed van drugs totaal niet lekker wordt. Deze jongere verkeert dan in een groot gezondheidsgevaar. Als er echter een strafblad staat op het onder invloed zijn van drugs, dan kan dit genoeg reden zijn voor deze jongere om zich niet bij de dokter, het ziekenhuis of simpelweg de EHBO-post van het festival te melden. Dit kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Daarom is het belangrijk dat iedereen onder invloed van drugs ergens terecht kan. Zo kan er vroegtijdig worden ingegrepen en voorkom je gezondheidsproblemen op de lange termijn.  

Het voorkomen van conflicten rondom re-integratie 0 206

Het voorkomen van conflicten rondom re-integratie

Je krijgt vroeg of laat te maken met (ziekte)verzuim onder personeelsleden als je ondernemer bent of aan het hoofd staat van een organisatie. De meesten van hen gaan binnen enkele weken weer aan het werk, maar helaas komt het ook vaak voor dat een zieke werknemer langer uit de roulatie blijft. Je bent in dat geval verplicht om samen met de werknemer in kwestie te zorgen voor een effectief re-integratietraject. Er zijn twee manieren om de medewerker te laten terugkeren op de werkvloer: eerste spoor re-integratie en tweede spoor re-integratie. Bij eerste spoor re-integratie gaat de werknemer bij de huidige werkgever aan de slag en krijgt die eventueel een aangepaste of een nieuwe functie. In het geval van re-integratie tweede spoor wordt de medewerker begeleid bij het zoeken van passend werk bij een andere werkgever.

Ben jij ook werkgever en heb je vragen over re-integratie? Vraag jij je bijvoorbeeld af of je de juiste stappen zet? De experts van een re-integratiebureau in Rotterdam of een andere plaats kunnen je bijstaan in re-integratietrajecten bij arbeidsongeschiktheid en het voeren van bezwaar en beroep bij arbeidsongeschiktheid. Ook hebben zij een antwoord op al je vraagstukken als je eigenrisicodrager voor de Ziektewet bent.

Voorkom juridische geschillen

Soms ontstaan er rondom re-integratietrajecten conflicten, waaronder onenigheid over de exacte betekenis van de term passende werkzaamheden. Ook verdeeldheid in het kader van re-integratie is aan de orde van de dag, bijvoorbeeld over het aantal re-integratie-uren. In bepaalde situaties zijn er meningsverschillen over het functioneren. Verder komt het geregeld voor dat werkgevers er een dubbele agenda op nahouden, omdat ze graag van de zieke werknemer af willen. Maar hoe het ook zij, doe je er als werkgever verstandig aan je uitgebreid te laten informeren en begeleiden. Dan ben je goed voorbereid en voorkom je juridische geschillen als er onverhoopt toch een conflict ontstaat.

Een slepend juridisch proces wil je immers koste wat het kost voorkomen. Daarom is het cruciaal om onzekerheden en onduidelijkheden samen met de werknemer te bespreken en op een zo goed mogelijke voet te blijven. Proberen elkaars belangen te begrijpen en elkaar te respecteren, is daarbij een helpende factor.

Oplossingen bij ongewenste omgangsvormen

Slachtoffers van ongewenste omgangsvormen zouden terecht moeten kunnen bij een externe vertrouwenspersoon. Hoewel iedere werkgever zijn werknemers een veilige werkomgeving hoort te bieden, kan er toch sprake van grensoverschrijdend gedrag of misstanden die de veiligheid op de werkvloer schaden. Dit kan uiteindelijk leiden tot (langdurige) uitval. Werknemers die worden geconfronteerd met ongewenst gedrag kun je na een incident laten begeleiden door een gecertificeerde, externe vertrouwenspersoon. Werknemers die zich geïntimideerd, gediscrimineerd of gepest voelen, hebben hier baat bij. De externe vertrouwenspersoon helpt slachtoffers van ongewenste omgangsvormen in een gegarandeerd vertrouwelijke setting en zoekt samen met hen naar constructieve oplossingen.

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks