
Als je even niet weet wat je wilt doen op een donkere koude winteravond dan is een legpuzzel een goed idee om je tijd mee door te komen. Je kan deze alleen, met vrienden of met je familie spelen. Je kan online puzzels kopen als je ze niet ergens in de kast hebt liggen. Er zijn vele verschillende legpuzzels te vinden. Er zijn verschillende maten, vormen, aantal stukjes en afbeeldingen. Of je nou iets klassieks zoekt zoals een landschap of schilderij of juist iets moderns zoals een comic tekening, alles is mogelijk. puzzels van jan haasteren hebben een striptekening waar je zowel tijdens het leggen als na het leggen veel details op kan ontdekken. Een andere optie als dit soort puzzels je aanspreekt is een marino degano puzzel. Deze illustrator heeft puzzels gemaakt met zelfs 4000 stukjes als je daar het geduld voor hebt. Als je liever een disney puzzel 1000 stukjes king kopen dan is dat uiteraard ook een optie. In dit artikel vertellen we je alles over de geschiedenis van de legpuzzel.
De historie van de puzzel
Wereldwijd worden al meer dan 250 jaar lang legpuzzels gelegd. Het is van miljoenen mensen wereldwijd een hobby. De oorspronkelijke naam van de legpuzzel was in het Nederland legkaart, pas sinds 1750 wordt het een legpuzzel genoemd. Een Londense kaartenmaker en winkelier gebruikt sinds 1760 legpuzzels als een manier om kinderen geografie te leren. Hij leverde deze puzzelstukken met landkaarten aan scholen. Op deze manier leerden de kinderen makkelijker en spelenderwijs de locatie van verschillende landen op de wereldkaart. In Nederland is dit idee over de jaren gekopieerd met aardrijkskundige legpuzzels. Sindsdien worden ook andere afbeeldingen in stukken gezaagd om als puzzel te dienen.
Puzzelstukjes en formaten
Oorspronkelijk lagen de puzzelstukjes tegen elkaar aan. Op den duur werden stukjes uitgevonden die in elkaar haken. Dit bestaat sinds 1800 maar niet iedere puzzelmaker gebruikte deze techniek. Iedereen had zijn eigen productiemethoden, opvattingen en tradities. Dit was tevens hun handelsmerk en dit zie je soms zelfs vandaag de dag nog terug in bepaalde puzzels. Er werden tevens op den duur legpuzzels geproduceerd die bestonden uit tot de verbeelding sprekende afbeeldingen en bijzondere zaagwijzen. Op deze manier kon de puzzelfabrikant zich onderscheiden van de concurrent. Gedurende de tweede wereldoorlog werden er zelfs in Amerika legpuzzels geproduceerd waar de stukjes letterlijk in de vorm waren van een tank, pistool, oorlogsschip en vlag. Sommige puzzels zijn tevens dubbel bedrukt om het moeilijker te maken of hebben stukjes die op verschillende plekken kunnen passen. Ook bestaan er 3D puzzels. De meest extreme puzzels die er bestaan moet je met een vergrootglas bekijken en met een pincet aan elkaar leggen. De grootste puzzel ter wereld is door Ravensburger uitgebracht met 32.526 stukjes. Hij is 5,44 bij 1,92 meter.