Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent dat de barbeque weer uit de berging, schuur, garage of stalling kan worden gehaald! Menig barbeque liefhebbend man kan niet wachten om de eerste T-bone steaks, biefstukken, gemarineerde entrecotes of de wat subtielere kipspies perfect te bereiden. Logisch, want laten we eerlijk zijn, vlees kan niet nóg lekkerder bereid worden dan op de BBQ!
Heb je nog geen BBQ? Of wil je graag een nieuwe om je mancave naar the next level te brengen? Dat is mooi want in dit artikel vertellen we jou alles over de twee populairste BBQ’s in barbecueland.
De Pellet Smoker: De T-Bone steak onder de barbeques
Hoewel de pellet smoker al een tijdje onder ons is, begint deze grote vleesbereider steeds meer terrein te winnen. Niet voor niets, want je bereidt serieus lekker vlees met deze barbeque!
Maar we beginnen even bij het begin. Wat is een pellet smoker eigenlijk? De naam van een pallet smoker geeft al iets weg van de werking van dit type barbeque, namelijk dat deze werkt op pellet snippers in plaats van houtskool. Een ventilator zorgt dat het vuur niet uit gaat. Een karakteristiek kenmerk van de pellet smoker, is dat hij voorzien is van een plaat in de rookkamer die de warmte evenredig verdeeld. Zo voorkom je makkelijk dat het biefstukje die nét boven de vlam lag, aanbrandt.
Pellets bieden nog een voordeel ten opzichte van houtskool: pellet snippers zijn namelijk verkrijgbaar in verschillende houtsoorten. Zo geef je jouw steak een unieke twist! Probeer het verschil maar eens tussen beukenpellets en kersenpellets. Je kunt zo lekker variëren of gewoon áltijd je favoriet nemen.
De Kamado BBQ: Het ei van Columbus
De Kamado BBQ mag gerust ‘het ei van Columbus’ genoemd worden. Want uitgerust met good old houtskolen en een dikke keramische deksel, geef je je vlees met deze barbeque de meest verfijnde rooksmaak!
Het schijnt niet helemaal bekend te zijn of de Kamado van origine uit Japan of uit China komt. Algemeen bekend is echter wel dat veel wijsheid uit het oosten komt. Waar de Kamado BBQ dus ook vandaan komt, over de bereiding van vlees in een eivormige barbeque is hoe dan ook goed nagedacht. Met die kennis op zak bereid jij in een Kamado BBQ het lekkerste vlees.
Het geheim van de Kamado zit hem in de vorm, en de mogelijkheid om de lucht af- en toevoer te regelen. Door de ei-vormige deksel circuleert de hete lucht in de barbeque. Doordat je de temperatuur zelf kan bepalen is de Kamado BBQ veelzijdig. Grillen, braden en wokken, het kan allemaal met deze barbeque. Als kers op de taart kan je er zelfs pizza’s mee bakken! Een echte allrounder dus.
Welke gaat het worden?
Heb je al een keuze gemaakt? Hier zetten we de belangrijkste zaken nog even voor je op een rij.
Wil je je steak gelijkmatig garen? En houd je van een sappig stukje vlees? Neem dan een pellet smoker. Niet dat het onmogelijk is om sappig vlees te bereiden in een Kamado, maar dat is nou eenmaal meer een allrounder. Als je ervan houdt om je vlees eens een andere twist te geven, dan is een pellet smoker jouw barbeque. Met de verschillende soorten pelletsnippers geef je je vlees een unieke twist, die met houtskolen niet te evenaren is. Het enige wat je hoeft te doen is zorgen dat er voldoende snippers in de voorraadbak liggen. Lekker makkelijk dus!
Houdt je van de traditionele steenkool barbeque? Of wil je juist meer dan alleen barbecueën? Ga dan voor de Kamado BBQ. Grillen, stomen en bakken, het is allemaal mogelijk met een Kamado. Handig aan dit barbequewonder is ook dat het maar weinig houtskolen verbruikt. Het risico dat je geen houtskolen meer hebt terwijl je biefstuk nog maar half gaar is, is minimaal. Dat is toch een prettige gedachte.
Met de perfecte barbeque in huis is het tijd om het te vieren! Weten hoe je het perfecte barbeque feest organiseert voor je vrienden? Hier lees je hoe je dat doet.