Is dit de toekomst van 3D-printen? 0 39

Is dit de toekomst van 3D-printen?

3D-printen is een techniek die al meer dan 50 jaar bestaat. Desondanks werden de eerste commerciële 3D-printers pas begin jaren ‘90 geproduceerd. In Nederland worden 3D-printers sinds een jaar of 10 steeds populairder. Nu is het tijd voor de volgende stap: 3-in-1 3D printen! Wat dit precies inhoudt lees je verderop in dit blog.

Eerst even dit: hoe werkt 3D-printen ook alweer?

Het principe van een 3D-printer is vrij eenvoudig. Waar een normale printer met inkt op papier werkt, wordt in een 3D-printer plastic draad gebruikt. Dit draad heet filament. Op basis van een vooraf gekozen model wordt met dit filament een driedimensionaal object geprint door deze laag voor laag op te bouwen. Dit gebeurt door middel van verhitting, het filament komt vloeibaar uit de printer en wordt vervolgens weer hard, zodat de volgende laag opgebouwd kan worden.

3 d print

Wat voor soorten 3D-filament zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten filament te krijgen, elk met hun eigen kenmerken. Hieronder worden de meest gebruikte soorten uitgelicht:

PLA

Dit is veruit het meest populaire filament, onder andere omdat het plastic van biologisch afbreekbare grondstoffen is gemaakt. Ook is PLA-filament in veel verschillende kleuren te krijgen en vrijwel geurloos bij het printen.

ABS

Filament op basis van ABS is zeer sterk na het printen, objecten kunnen in iedere gewenste vorm worden geprint. Is de temperatuur tijdens het printen hoog? Dan komt de print er glanzend uit. Omdat ABS-filament wat moeilijker bewerkbaar is en een zeer sterke geur afgeeft tijdens het printen, is het minder populair dan PLA.

3-in-1 printen?

Zoals eerder aangegeven, is het nu tijd voor de volgende stap: CNC-machines! Hiermee kun je niet alleen 3D-printen, maar ook computergestuurd (oftewel CNC) frezen en graveren met een laser. Een echte alleskunner dus. Je kunt bijvoorbeeld eerst zelf een telefoonhoesje printen van flexibel filament en deze vervolgens graveren met de laser. Of wat dacht je van het direct frezen van een patroon in een houten plank? Het vervangen van de verschillende onderdelen op de machine gaat gemakkelijk, zoals het verwisselen van een lens op je camera.

Geschikte materialen voor een CNC-machine

Een CNC-machine kan gebruikt worden met verschillende materialen, afhankelijk van de stand waarin je deze gebruikt.

3D-printen

Geschikte materialen zijn bijvoorbeeld:

 • PLA-filament
 • ABS-filament
 • houtfilament
 • flexibel filament.

Laser-graveren

In deze stand kun je graveren op onder andere:

 • stof
 • leer
 • multiplex
 • acryl
 • karton

CNC-frezen

De frees kun je gebruiken op bijvoorbeeld:

 • hardhout
 • PCB
 • acryl
 • koolstofvezel
 • nog veel meer materialen!

Enthousiast geworden? Dat kan ook bijna niet anders! Je kunt eenvoudig meer informatie opvragen over een CNC-machine en kijken of deze bij jou past. Wat wordt jouw eerste project?

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waarom een telefoonhoesje zo belangrijk is! 0 29

De smartphone is een apparaat waar menigeen niet zonder kan. Even snel je berichten checken, een telefoontje plegen of simpelweg op het internet surfen. Een smartphone maakt het dagelijkse leven enorm makkelijk. Jouw beste vriend moet dan natuurlijk wel over de juiste bescherming beschikken. Het is dan ook niet gek dat je de meeste smartphones niet meer zonder telefoonhoesje ziet. Maar wat is nu eigenlijk precies het belang van een kwalitatief telefoonhoesje?

 Ultieme bescherming

De belangrijkste reden om voor een telefoonhoesje te kiezen is natuurlijk om je smartphone meer bescherming te bieden. Hoewel een smartphone veel voordelen heeft, behoort een onbreekbaar scherm helaas niet tot dat rijtje. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje. Als hij net even tussen je vingers door glipt en op het asfalt terecht komt, zijn de gevolgen niet te overzien. Ook als je kleine kinderen in huis rond hebt lopen is extra bescherming geen overbodige luxe. Om dit te voorkomen heb je liever een telefoonhoesje van enkele euro’s dan een peperdure reparatie. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Om zoveel mogelijk schade bij een ongeluk te beperken is het belangrijk om niet alleen een kwalitatief hoesje aan te schaffen, maar ook een screenprotector te gebruiken. Zo blijven alle onderdelen van jouw smartphone intact.

 Ultieme bescherming

Let op: zodra je telefoon een keer hard op het beeldscherm is gevallen, moet je direct een andere screenprotector plaatsen. Zo weet je zeker dat deze nog steeds ultieme bescherming kan bieden.

Telefoonhoesje onderhouden

Over het algemeen zal een telefoonhoesje heel wat jaren zijn functie kunnen vervullen. Het is hierbij echter wel belangrijk dat je met bepaalde zaken rekening houdt. Wij zetten ze voor jou op een rijtje:

 • Is je telefoon een keer enorm hard gevallen? Controleer dan goed of je telefoonhoesje nog geheel intact is. Zodra deze beschadigd is kan hij wellicht zijn functie minder goed vervullen. Hierdoor loop je het risico dat bij een volgende valpartij er te weinig bescherming zal zijn. Zo kan je smartphone alsnog beschadigd raken en dat wil je uiteraard voorkomen.
 • Haal je telefoon regelmatig even uit zijn hoesje en maak deze goed schoon. Doordat je je smartphone continu meeneemt, komt deze met veel stof en vuil in aanraking. Dit hoopt zich op onder het hoesje. In het ergste geval kan dit vuil zelfs extra krassen op je telefoon veroorzaken. Probeer het hoesje daarom met enige regelmaat schoon te maken, zodat je onnodige krassen kunt voorkomen.

Maak een statement

Een telefoonhoesje wordt natuurlijk niet alleen gebruikt ter bescherming. Anders zou er op de hele wereld maar één soort hoesje verkrijgbaar zijn. De reden dat er zoveel verschillende verkocht worden is omdat mensen dit gebruiken om een statement te maken. Iedereen heeft immers een andere smaak en persoonlijke voorkeur. Met een telefoonhoesje kan je jouw stijl duidelijk naar voren laten komen. Kies je voor een chique uitstraling of misschien wel een grappig hoesje? Aan jou de keuze!

Er zijn ook hoesjes met speciale functies verkrijgbaar. Bijvoorbeeld een hoesje die ruimte biedt voor pasjes. Zo hoef je niet altijd een portemonnee mee te nemen als je de deur uit gaat. Je hebt immers altijd je pinpas, ID-kaart en OV-chipkaart bij de hand. Hartstikke handig! Ben je vaak buiten? Kies dan voor een waterdicht hoesje om waterschade te voorkomen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Met welk telefoonhoesje verrijk jij jouw smartphone?

4 tips voor een snelle en makkelijke maaltijd 0 25

4 tips voor een snelle en makkelijke maaltijd

Even weinig tijd of zin om uren in de keuken te staan? Geen probleem! Snel en makkelijk eten hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Met het maken van de juiste keuzes kom je al een heel eind. Kan je wel wat extra hulp gebruiken? In dit artikel vind je 4 tips om meer tijd te besparen in de keuken.

1.    Verwen jezelf eens met wat lekkers

Door de alledaagse drukte is het soms moeilijk om een rustmomentje in te plannen. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om toch nog van een lekkere maaltijd te genieten, zonder dat je hier weer heel wat tijd aan kwijt bent. Een snelle makkelijke maaltijd bestellen is tegenwoordig zo gedaan. Het aanbod van maaltijdbezorging is ontzettend groot. Kies eenvoudig uit de verschillende cuisines en geniet van de diversiteit in gerechten. Jezelf af en toe verwennen is net wat je nodig hebt om weer wat extra energie te krijgen.

2.    Krijg er plezier in

Is koken niet jouw grootste hobby en zie je het enkel als noodzakelijk kwaad? Probeer er dan juist wat lol in te krijgen. Dit klinkt misschien makkelijker dan gezegd, maar het werkt wel. Als jij er plezier aan beleeft, zal dit uiteindelijk helpen om betere en snellere maaltijden te bereiden. Probeer daarom eens lekker te experimenteren of schakel je vrienden in om samen een gerecht te bereiden. Dat geeft niet alleen veel lol, maar zorgt soms ook voor de meest verrassende gerechten. Wat eten we vanavond 2 personen? Die vraag kan jij in de toekomst snel beantwoorden.

3.    Ovengerechten

Ovengerechten zijn van die typische maaltijden die weinig tijd kosten en ook nog eens super lekker zijn. Bovendien zijn ze eenvoudig voor te bereiden. Enkel wat groentes snijden, eventueel wat vlees aanbakken en voor een aantal minuten in de oven. De bereidingstijd is meestal niet meer dan een kwartier, waardoor je genoeg tijd over houdt voor andere dingen. Probeer wel zo veel mogelijk met verse ingrediënten te koken. Pakjes en zakjes bevatten vaak veel zout en suikers die je eigenlijk niet nodig hebt. Bovendien kost het gebruik van verse ingrediënten over het algemeen helemaal niet veel extra tijd.

4.    Haal iedere week genoeg boodschappen in huis

Ben jij iemand die na het werk altijd naar de supermarkt snelt en even wat ingrediënten op de kop tikt? Dan merk je vast dat dit niet alleen heel veel tijd kost, maar ook nog eens minder prettig is. Zeker na een lange werkdag wil je niet ook nog eens tijd besteden aan het doen van boodschappen. Doe daarom slechts één keer in de week boodschappen. Maak een duidelijk weekmenu en houd je aan de planning. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Ben je toch een keer vergeten boodschappen te doen? Dan is er natuurlijk niks mis met eten bestellen in Enschede. Zolang je geniet van mate, mogen deze momenten er natuurlijk best zijn. Bovendien bestaat er natuurlijk geen makkelijkere (en stiekem ook nog eens lekkere) maaltijd.

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks