
Je hebt mogelijk door een ongeval schade opgelopen. Dit kan zowel lichamelijke- als psychische schade zijn. Hierbij spreken we ook wel van letselschade. Deze schade heeft niet alleen een enorme impact op je dagelijkse leven, maar kan ook flink in de papieren lopen. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuiskosten of de kosten die ontstaan doordat je tijdelijk niet kunt werken. In dat geval wil je natuurlijk graag dat de schade (gedeeltelijk) vergoed wordt. Maar kom je wel in aanmerking voor een schadevergoeding? En welke stappen moet je nu precies ondernemen in het geval van letselschade?
Mogelijke schadeposten
Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke mogelijke schadeposten er zijn ontstaan door het opgelopen letsel. Stel, je bent in een scooterongeluk terecht gekomen. Het ongeluk was niet jouw fout, maar jij bent wel degene die enorm veel letsel heeft opgelopen. Dan kan je zowel voor kosten op de korte- als de lange termijn komen te staan.
Mogelijke schadeposten op de korte termijn zijn:
- Ziekenhuisbezoekjes na het ongeval
- Verlies van inkomen doordat je tijdelijk niet kunt werken
- Eigen bijdrage voor het gebruik van medicijnen
- Kosten juridisch advies
Daarnaast zijn er ook vaak schadeposten mogelijk die pas na langere tijd ontstaan. Deze openbaren zich pas zodra het ongeluk ver achter je ligt. Deze kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat er complicaties zijn opgetreden:
- Wanneer je klachten chronisch zijn geworden, betekent dit dat je wellicht wel je hele leven medicamenten moet gebruiken of minder goed kan werken. Dat levert kosten op. Kosten die je graag vergoed ziet worden.
- Als je langere tijd niet kunt werken en wellicht zelfs geheel arbeidsongeschikt verklaard kan worden.
- Als een aandoening zich pas veel later openbaart. Denk bijvoorbeeld aan een whiplash die veel later wordt ontdekt of psychische schade. Wellicht durf je bijvoorbeeld nooit meer op een scooter te stappen of ervaar je PTSS- gerelateerde klachten. Dat kan het dagelijks leven enorm beïnvloeden en ook de nodige extra kosten opleveren.
Wat te doen bij letselschade?
In geval van letselschade is het belangrijk dat je zo snel mogelijk juridische hulp zoekt. Deze zal werken volgens een specifiek stappenplan. Hierbij kun je zelf ook een grote rol spelen.
Allereerst is het belangrijk dat er bewijsmateriaal wordt verzameld. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het bewijzen van de schuldvraag. Wie is er nu écht hoofdverantwoordelijk voor de schade die je hebt opgelopen. Verzamel ook bewijs van het mogelijke letsel wat jij hebt opgelopen. Hierbij moet je sowieso een arts bezoeken en deze ook een rapport laten opstellen. Er moet bewezen kunnen worden in hoeverre jij schade hebt gelopen en in hoeverre de andere partij verantwoordelijk is. Alleen dan behoud je het recht op een schadevergoeding. Indien één van deze zaken niet bewezen kan worden, dan is de kans zeer klein dat je voor een schadevergoeding in aanmerking zult komen.
Wanneer zeker is dat het schade is geweest en ook dat de kosten hoog op zullen lopen, dan is het zelfs mogelijk om een voorschot op de schadevergoeding te vragen. De procedure neemt immers nog wel wat tijd in beslag en ondertussen moeten de eerste rekeningen waarschijnlijk al betaald worden. Een slachtoffer van een ongeval mag volgens de huidige wetgeving nooit financiële schade oplopen. Een voorschot is dan ook zeker op zijn plaats.
Laat je altijd adviseren en adviseren door een jurist die gespecialiseerd is in letselschade. Zo weet je zeker dat alle stappen op de juiste manier worden gezet en de kans groot is dat je inderdaad voor een schadevergoeding in aanmerking komt.