Tips voor het opstellen van een lichtplan 0 51

Wanneer je een huis gaat inrichten, denk je wellicht direct aan het uitzoeken van de juiste verf, het meubilair, de gordijnen en de vloeren. Iets wat veel mensen echter vergeten, is het uitzoeken van de verlichting voor in huis. Dit lijkt misschien in eerste instantie niet zo moeilijk. Je plaatst enkele lampen uit praktisch oogpunt en dat is het. Maar wist je dat verlichting nog veel meer voor jou kan betekenen? Beter gezegd: nog veel meer voor de sfeer in jouw huis kan betekenen? De juiste verlichting is allesbepalend voor de sfeer en uitstraling van ieder vertrek. Daarom is het ook belangrijk om goed na te denken hoe je het huis wilt verlichten. Als je het licht in huis optimaal wilt gebruiken, is het belangrijk om een lichtplan op te stellen. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

Wat is een lichtplan?

In een lichtplan verwerk je alle ideeën die je hebt met betrekking tot de verlichting in huis. Je kunt het lichtplan ook gebruiken om de indeling van een nieuwe woning te maken. Als je immers weet waar de lichtpunten zitten, is het eenvoudiger om deze niet te overzien tijdens het verbouwen of renoveren van de woning. In het lichtplan zet je duidelijke welke lichtsoorten je wilt gebruiken en hoe je deze in huis wilt verwerken. Kies je bijvoorbeeld voor een plafonniere als basisverlichting of wil je juist een grote staande lamp gebruiken? Dat zijn allemaal dingen om over na te denken.

Waar ga je de ruimte voor gebruiken?

Om een effectief lichtplan op te stellen, is het belangrijk om eerst over de functie van de ruimte na te denken. Waar wordt de ruimte precies voor gebruikt? Wordt hier voornamelijk in geslapen? Of is het ook een ruimte waar gewerkt, gestudeerd of gekookt wordt? Wat is hierbij dan belangrijk? Wil je over extra licht beschikken om bepaalde taken te vervullen of wil je juist over extra sfeerverlichting beschikken? En welk licht heb je daar dan bij nodig?

lichtplan keuken

Verschillende lichtsoorten

Bij het opstellen van een lichtplan maak je meestal onderscheid tussen de verschillende lichtsoorten. Ruim genomen kunnen we alle lichtsoorten onderverdelen in 4 categorieën: basisverlichting, werkverlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting.

  • Basisverlichting wordt ook wel zo genoemd omdat deze het basislicht in de ruimte vormen. Zo is er altijd voldoende licht in de ruimte om veilig in te bewegen. Het licht is onopvallend en vormt zo min mogelijk schaduw voor een egaal resultaat. Vaak worden hier plafondlampen voor gebruikt.
  • Accentverlichting wordt gebruikt om de focus op een bepaald meubelstuk of decoratie item te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spotjes die een bouwkundig detail in huis uitlichten of een bijzonder schilderij waar je de focus op wilt leggen.
  • Werkverlichting bestaat altijd uit gericht licht die het werken in de ruimte makkelijker maken. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een leeslampje of een extra lamp bij een bureau. Het kan ook fijn zijn om voor dimbare verlichting te kiezen. Zo kan je de lichtsterkte aanpassen naar de vraag van dat moment. Zo geniet je graag van fel licht tijdens het lezen van de krant, maar is dit minder geschikt tijdens een romantisch diner. Met dimbaar licht kan je alle kanten op.
  • Decoratieve verlichting, ook wel sfeerverlichting genoemd, wordt vooral gebruikt om de sfeer in huis warmer te maken. Deze lampen beschikken vaak over een relatief lage lichtopbrengst, maar wel een opvallende uitstraling. Ook een haardvuur en kaarsen vallen onder decoratieve verlichting.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Woonkamer inrichten: van tv meubel tot speelhoekje!   0 14

Het stylen van de woonkamer is misschien wel de leukste klus als je een nieuwe woning betreedt of je huis een make-over wilt geven. De woonkamer is immers dé plek waar alle mooie momenten zich afspelen. De gezellige avondjes met vrienden en familie, het kijken naar romantische films met je partner of gewoon lekker gamen en genieten van je vrije tijd. De woonkamer is the place to be als je even heerlijk wilt ontspannen. Daarom is het zo belangrijk dat deze goed ingericht wordt. Niet alleen functioneel, maar ook gezellig en sfeervol. Een woonkamer waarin jij je thuis kunt voelen. Toch is het stylen van de woonkamer niet echt een klus waar de meeste mannen op zitten te wachten. Hoe pak je dat immers aan? Wij geven 4 handige styling tips!

1.         Schaf een fijn tv meubel aan

De woonkamer speelt een zeer belangrijke rol binnen de Nederlandse woningen. Vaak is hierbij het tv meubel van groot belang. Televisie kijken doen we immers bijna allemaal en daarbij hoort ook een mooi pronkstuk. Bovendien wordt een tv meubel niet alleen beschouwd als handig hulpmiddel om jouw favoriete apparaat op kwijt te kunnen, maar kan je hiermee ook nog eens een mooi statement maken. Kies daarom jouw tv meubel met zorg uit, dan is een succesvolle inrichting eigenlijk al gegarandeerd!

tv meubel mannen

2.         Wat is de functie van deze ruimte?

Een woonkamer is een woonkamer. Dat zou je misschien zeggen. Toch is de functie van de woonkamer voor iedereen anders. Zo is het voor veel mannen belangrijk dat de woonkamer vooral goed ingericht is op het gamen. Een mooi tv meubel met ruimte voor al je gameconsoles en games, een geweldig audiosysteem en een prettige bank om op te zitten. Dan heeft de fanatieke gamer al genoeg.

Wanneer je echter over een druk gezinsleven beschikt, is het waarschijnlijk belangrijker dat er aan het hele gezin wordt gedacht. Dat de kinderen een rustig hoekje hebben om te spelen en dat er voldoende ademruimte is voor iedereen. Ook als je de woonkamer als studeer- of werkkamer wilt gebruiken, vraagt dit natuurlijk om een andere aanpak. Als het helder is welke functie de woonkamer gaat vervullen, is het ook eenvoudiger om de juiste indeling te maken. Wat is de functie van deze ruimte

3.         Maak een moodboard

Tegenwoordig is het via apps als Pinterest heel makkelijk om een moodboard te maken. Je hoeft niet meer aan de slag met pen en papier, maar je kunt gewoon eenvoudig plaatjes opslaan van woonstijlen die je mooi vindt. Als je alleen woont is het vaak eenvoudig om te shoppen voor nieuwe meubels en decoratieve items. Woon je echter samen of zijn er ook nog kinderen in het spel? Dan wordt het direct een stuk lastiger. Hoe meer mensen, hoe meer meningen. Laat daarom ieder gezinslid een eigen moodboard maken en bekijk later welke overeenkomsten er tussen de verschillende stijlen en kleuren zijn. Zo krijg je een goed idee van welke stijl de woonkamer straks moet hebben.

4.         Laat je adviseren door een deskundige

Koop niet lukraak meubilair en items in een winkel, maar ga echt op zoek naar deskundig advies. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan Woonboulevard Poortvliet. Hier kan je rekenen op deskundig advies, waardoor je, als je de winkel verlaat, precies weet hoe je de woonkamer moet stylen en welke tips & tricks je daarbij kunt gebruiken. Zeker als je het zelf lastig vindt om de woonkamer aan te pakken, kan advies winnen van een deskundige een verstandige keuze zijn. Zo geniet jij zeer snel van een woonkamer die een glimlach op je gezicht tovert! Echt thuiskomen!

Vakantie vieren in Kreta? Informatie en leuke tips!  0 64

kreta

Kreta is een toeristentrekpleister. Ieder jaar reizen meer dan honderdduizend Nederlanders af naar dit eiland. Opvallend is dat ook veel Grieken op vakantie gaan naar Kreta. De meeste toeristen reizen tussen april & oktober af naar het eiland. Daarna valt het stil. Heel stil, soms zien we zelfs hele spookdorpen ontstaan. Zeker als een dorpje over weinig cultuur of historische invloeden beschikt, zal deze tijdens de winterperiode verlaten worden. Toch blijft er wel een handjevol toeristen over die ook in de winterperiode het eiland bezoeken. Dan kan je immers in alle rust de hoogtepunten van Kreta onderzoeken. Kortom; Kreta is voor veel mensen de ideale vakantiebestemming!

Ga jij dit jaar lekker naar Kreta? En wil je goed voorbereid op reis gaan? Wij vertellen je in dit artikel alles wat je wilt weten over Kreta en geven leuke en handige tips om jouw vakantie onvergetelijk te maken.

Zonovergoten strandbestemming

Het grootste voordeel van Kreta is dat hier werkelijk voor ieder wat wils is. Als je iets van een andere cultuur wilt proeven en je vakantie wilt vullen met uitstapjes kan je hier zeker terecht. Maar ook voor mensen die liever de hele vakantie zonnebaden en van het strand genieten is Kreta de ideale vakantiebestemming.

Zonovergoten strandbestemming kreta

Een vakantie naar Kreta in de zomer staat bijna altijd garant voor warme en mooie vakantiedagen. Gegarandeerd zomerse temperaturen, meer dan honderd langgerekte stranden en drieduizend zonuren per jaar maken dit de ideale vakantiebestemming voor iedere zonneaanbidder.

Huwelijksreis naar Kreta?

Ga je binnenkort trouwen met jouw geliefde? Dan kijk je waarschijnlijk niet alleen uit naar de trouwdag zelf, maar ook naar de dagen die daarna gaan komen. Een huwelijksreis is immers niet zomaar iets. Hier vier je de liefde, ontspan je eindelijk weer eens na de afgelopen stressvolle weken en maanden en maak je herinneringen voor het leven. Daar hoort natuurlijk ook een mooie vakantiebestemming bij. Kreta is hier uitstekend geschikt voor. Op het eiland zelf vind je meer accommodaties die speciaal zijn ingericht op toeristen die hun huwelijksreis hier willen houden.

Feesten op Malia en Chersonissos

Malia en Chersonissos staan wereldwijd bekend als twee geweldige dorpen waar je heerlijk kunt feesten en zonnen. Deze dorpen worden in Kreta dan ook veelvuldig door jongeren bezocht. Dit betekent niet dat je met jouw 30 jaar direct niet meer binnen de doelgroep valt. Er is namelijk voor iedere leeftijd wat te doen. Ook jonge kinderen kunnen zich hier prima vermaken in de talloze zwembaden en bij de verschillende animatieteams die de appartementen en hotels hier rijk zijn.

Chersonissos feesten

Op vakantie met (jonge) kinderen naar Kreta?

Ga je binnenkort met kinderen op vakantie naar Kreta? Dan is het natuurlijk helemaal belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Als je kinderen een leuke vakantie hebben, heb jij dit immers ook. Vaak is het met jonge kinderen niet zo prettig om lange afstanden af te leggen of veel aan sightseeing te doen. Gelukkig zijn er genoeg speciale familieappartementen in Kreta aanwezig. Als je echt in de grotere dorpen gaat kijken, vind je soms zelfs gigantische vakantieparken met luxe zwembaden en de hele dag door entertainment voor de kleintjes. Dat wordt pas écht genieten. Zowel voor papa en mama als de kindjes!

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks