Tips voor het opstellen van een lichtplan 0 289

Wanneer je een huis gaat inrichten, denk je wellicht direct aan het uitzoeken van de juiste verf, het meubilair, de gordijnen en de vloeren. Iets wat veel mensen echter vergeten, is het uitzoeken van de verlichting voor in huis. Dit lijkt misschien in eerste instantie niet zo moeilijk. Je plaatst enkele lampen uit praktisch oogpunt en dat is het. Maar wist je dat verlichting nog veel meer voor jou kan betekenen? Beter gezegd: nog veel meer voor de sfeer in jouw huis kan betekenen? De juiste verlichting is allesbepalend voor de sfeer en uitstraling van ieder vertrek. Daarom is het ook belangrijk om goed na te denken hoe je het huis wilt verlichten. Als je het licht in huis optimaal wilt gebruiken, is het belangrijk om een lichtplan op te stellen. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

Wat is een lichtplan?

In een lichtplan verwerk je alle ideeën die je hebt met betrekking tot de verlichting in huis. Je kunt het lichtplan ook gebruiken om de indeling van een nieuwe woning te maken. Als je immers weet waar de lichtpunten zitten, is het eenvoudiger om deze niet te overzien tijdens het verbouwen of renoveren van de woning. In het lichtplan zet je duidelijke welke lichtsoorten je wilt gebruiken en hoe je deze in huis wilt verwerken. Kies je bijvoorbeeld voor een plafonniere als basisverlichting of wil je juist een grote staande lamp gebruiken? Dat zijn allemaal dingen om over na te denken.

Waar ga je de ruimte voor gebruiken?

Om een effectief lichtplan op te stellen, is het belangrijk om eerst over de functie van de ruimte na te denken. Waar wordt de ruimte precies voor gebruikt? Wordt hier voornamelijk in geslapen? Of is het ook een ruimte waar gewerkt, gestudeerd of gekookt wordt? Wat is hierbij dan belangrijk? Wil je over extra licht beschikken om bepaalde taken te vervullen of wil je juist over extra sfeerverlichting beschikken? En welk licht heb je daar dan bij nodig?

lichtplan keuken

Verschillende lichtsoorten

Bij het opstellen van een lichtplan maak je meestal onderscheid tussen de verschillende lichtsoorten. Ruim genomen kunnen we alle lichtsoorten onderverdelen in 4 categorieën: basisverlichting, werkverlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting.

  • Basisverlichting wordt ook wel zo genoemd omdat deze het basislicht in de ruimte vormen. Zo is er altijd voldoende licht in de ruimte om veilig in te bewegen. Het licht is onopvallend en vormt zo min mogelijk schaduw voor een egaal resultaat. Vaak worden hier plafondlampen voor gebruikt.
  • Accentverlichting wordt gebruikt om de focus op een bepaald meubelstuk of decoratie item te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spotjes die een bouwkundig detail in huis uitlichten of een bijzonder schilderij waar je de focus op wilt leggen.
  • Werkverlichting bestaat altijd uit gericht licht die het werken in de ruimte makkelijker maken. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een leeslampje of een extra lamp bij een bureau. Het kan ook fijn zijn om voor dimbare verlichting te kiezen. Zo kan je de lichtsterkte aanpassen naar de vraag van dat moment. Zo geniet je graag van fel licht tijdens het lezen van de krant, maar is dit minder geschikt tijdens een romantisch diner. Met dimbaar licht kan je alle kanten op.
  • Decoratieve verlichting, ook wel sfeerverlichting genoemd, wordt vooral gebruikt om de sfeer in huis warmer te maken. Deze lampen beschikken vaak over een relatief lage lichtopbrengst, maar wel een opvallende uitstraling. Ook een haardvuur en kaarsen vallen onder decoratieve verlichting.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reizen: Verschil tussen mannen en vrouwen op reis 0 22

Reizen Verschil tussen mannen en vrouwen op reis

We weten allemaal al lang dat er duidelijk verschil is tussen mannen en vrouwen. Soms begrijpen we elkaar dan ook echt niet. Hetzelfde geldt wanneer we op vakantie gaan. Dan wordt alweer snel duidelijk dat we af en toe van verschillende planeten afkomstig lijken te zijn.

De voorbereiding

De voorbereiding begint al ver voordat de reis er is, tenminste voor vrouwen geldt dat vaak. De tickets zijn geboekt en alle overnachtingslocaties goed uitgezocht en gepland. Ook weten ze precies welke bezienswaardigheden ze willen zien tijdens hun verblijf. De reiskoffer staat ook al dagenlang klaar voor vertrek. Vlak voor het vertrek zijn vrouwen vaak nog bezig met het goed verzorgen en achterlaten van de planten en de rest van het huis.

Mannen vinden het wel prima als de vrouw alles uitzoekt. Moeten ze het zelf doen, dan worden de vliegtickets wel geboekt en het eerste hotel, maar daarna is het ook prima om gewoon te gaan kijken wat ze tegenkomen. Dat is in ieder geval zo voor alle bezienswaardigheden in de buurt. De koffer die wordt de avond voor vertrek ingepakt en sommige doen het zelfs diezelfde ochtend pas of ze laten het door de vrouw doen. Voor vertrek is het voor mannen vooral belangrijk dat het huis veilig wordt achtergelaten.

Gadgets en kleding

Bij het inpakken van de tas gebeurt het al snel dat mannen nog ruimte over hebben in hun koffer en vrouwen hun koffer met de grootste moeite dicht kunnen krijgen. Een deel hiervan komt door het aantal setjes kleding die beiden meenemen. Voor een reis van vier weken neemt 47% van de vrouwen tot 7 setjes kleding mee. Voor 28% van de mannen is het 5 setjes. Hoewel mannen vaak gekker zijn om technologie zijn het toch vaak de vrouwen die ze het meeste meenemen op reis. Ze zullen dan ook eerder een kijkje op Contentgirls.nl nemen om te weten te komen welke handige gadgets handig zijn om op reis mee te nemen.

Social media bijhouden

Waar mannen social media helemaal links laten liggen of af en toe een foto zullen posten van een biertje op het strand dat ze drinken is het bij vrouwen wel anders. Vrouwen doen hun best om het perfecte kiekje voor op instagram te verkrijgen, zodat ze een soort van tweede juultje tielemans proberen te worden. Ze willen die perfecte foto waar iedereen jaloers van wordt. Maar de rest van de online wereld zullen ze wel sneller achter zich laten liggen tijdens het reizen.

Thuiskomen

Bij het thuiskomen begint de post-vakantie depressie als snel bij mannen. De koffers blijven dagenlang en misschien wel wekenlang onuitgepakt liggen. Ze kunnen de vakantie niet loslaten en hopen dat de koffer zichzelf uitpakt. Vrouwen kunnen daarentegen de dagelijkse routine wat makkelijker weer oppakken. Ze vinden het zelfs wel leuk om weer terug te zijn en zullen ook alle nieuw gekochte spulletjes en de gemaakte foto’s uitbundig aan de omgeving laten zien.

Mondkapje dragen, hier moet je op letten 0 45

Mondkapje dragen, hier moet je op letten

In de Westerse wereld was het eigenlijk heel lang ongewoon om mondkapjes te dragen. Dit terwijl het in Aziatische landen bij het dagelijks leven hoort. Sinds de uitbraak van het coronavirus is de wereld echter in één klap veranderd. Zelfs de nuchtere Hollanders zijn inmiddels massaal op een mondkapje overgestapt. Sterker nog: sinds 1 juni j.l. geldt zelfs een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Het kabinet beschouwd dit als de beste oplossing wanneer de 1,5 meter regel niet altijd kan worden nageleefd.

De mondkapjesplicht roept echter veel vragen op. Veel van ons zijn het niet gewend om mondkapjes te dragen. Ook het kopen van een niet-medisch mondkapje is soms lastig. Hoewel het aantal verkooppunten tegenwoordig met de dag lijkt te groeien zijn er veel vragen over het aanbod. Kies je een hip model van een particuliere aanbieder? Of kies je voor mondkapjes kopen via groothandel? En hoe doe je deze vervolgens op de juiste manier om en af? Kortom, waar moet ik op letten bij het kopen en dragen van mondkapjes? Wij gingen op onderzoek uit!

Waar koop ik mondkapjes?

We hoeven jou waarschijnlijk niet meer uit te leggen waar je mondkapjes kunt kopen. Vandaag de dag zie je ze vrijwel in iedere winkel bij de toonbank liggen. Van drogisterijen tot apotheken en supermarkten tot zelfs automaten op de stations. Kortom, aanbod genoeg.

Ook wanneer je de deur er niet voor uit wilt kan je eenvoudig aan een goed mondkapje komen. Er zijn verschillende groothandels die deze online aanbieden. Let er wel goed op dat een mondkapje voor medisch gebruik, de zogenoemde ‘chirurgische maskers, type IIR’ verboden zijn in het openbaar vervoer. Een niet-medisch mondmasker kopen via Nobraa.com is ruimschoots voldoende.

Waar koop ik mondkapjes?

Waar let ik op bij het opzetten van een mondmasker?

Het dragen van een mondkapje is verplicht, maar de kabinet kan niet zien of je het mondmasker ook op de juiste manier gebruikt. Die verantwoordelijkheid ligt bij jou. Wanneer je dit echter niet op de juiste manier aanpakt, zal het mondmasker weinig betekenen bij het voorkomen van een verspreiding van het virus.

Een mondkapje zet je als volgt op:

  1. Begin altijd met het wassen van je handen. Maak hierbij gebruik van desinfecteergel of gebruik kwalitatieve zeep. Raak nooit het masker aan voordat je handen schoon zijn.
  2. Let goed op wat de boven- en onderkant van het mondkapje is. Soms is de bovenkant te herkennen aan een stipje of uitstulping van de neus. Andere keren wordt dit simpelweg aangegeven met een kleine letter.
  3. Druk de bovenkant van het mondkapje goed over de neus, zodat deze helemaal strak zit.
  4. Trek de onderkant van het mondmasker nu aan zodat deze de mond volledig bedekt.
  5. Raak na het opzetten van het mondkapje deze zo min mogelijk aan. Buiten zullen je handen namelijk weer in aanraking komen met bacteriën en die wil je niet terugzien op je mondkapje.

En dan nog een extra tip voor mannen met baardgroei. Voor een optimale werking van het mondkapje is het verstandig om de baard zo kort mogelijk te houden. Een lange baard kan ervoor zorgen dat het mondkapje minder goed aansluit.

Mondkapje afdoen

Er zijn heel veel verschillende soorten niet-medische mondkapjes verkrijgbaar. Er zijn mondkapjes die je langer kunt gebruiken, maar ook soorten die maar voor eenmalig gebruik zijn. Van welk type mondkapje jij ook gebruik maakt, de regels met betrekking tot het afdoen van het mondmasker blijven gelijk.

Voordat je het mondmasker verwijderd is het eerst belangrijk om je handen (opnieuw) te desinfecteren. Je bent langere tijd in een drukke omgeving aanwezig geweest, waardoor de kans dat er bacteriën en vuil op je handen zitten enorm groot is. Zodra je handen schoon zijn pak je de elastiekjes vast en het trek je het masker van je gezicht. Het is belangrijk dat het gezicht niet door de buitenkant van het kapje aangeraakt wordt tijdens deze handeling. Een mondkapje voor eenmalig gebruik kun je vervolgens weggooien.

Geschreven door GMU | Google AdWords campagne

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks