Tips voor het opstellen van een lichtplan 0 102

Wanneer je een huis gaat inrichten, denk je wellicht direct aan het uitzoeken van de juiste verf, het meubilair, de gordijnen en de vloeren. Iets wat veel mensen echter vergeten, is het uitzoeken van de verlichting voor in huis. Dit lijkt misschien in eerste instantie niet zo moeilijk. Je plaatst enkele lampen uit praktisch oogpunt en dat is het. Maar wist je dat verlichting nog veel meer voor jou kan betekenen? Beter gezegd: nog veel meer voor de sfeer in jouw huis kan betekenen? De juiste verlichting is allesbepalend voor de sfeer en uitstraling van ieder vertrek. Daarom is het ook belangrijk om goed na te denken hoe je het huis wilt verlichten. Als je het licht in huis optimaal wilt gebruiken, is het belangrijk om een lichtplan op te stellen. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

Wat is een lichtplan?

In een lichtplan verwerk je alle ideeën die je hebt met betrekking tot de verlichting in huis. Je kunt het lichtplan ook gebruiken om de indeling van een nieuwe woning te maken. Als je immers weet waar de lichtpunten zitten, is het eenvoudiger om deze niet te overzien tijdens het verbouwen of renoveren van de woning. In het lichtplan zet je duidelijke welke lichtsoorten je wilt gebruiken en hoe je deze in huis wilt verwerken. Kies je bijvoorbeeld voor een plafonniere als basisverlichting of wil je juist een grote staande lamp gebruiken? Dat zijn allemaal dingen om over na te denken.

Waar ga je de ruimte voor gebruiken?

Om een effectief lichtplan op te stellen, is het belangrijk om eerst over de functie van de ruimte na te denken. Waar wordt de ruimte precies voor gebruikt? Wordt hier voornamelijk in geslapen? Of is het ook een ruimte waar gewerkt, gestudeerd of gekookt wordt? Wat is hierbij dan belangrijk? Wil je over extra licht beschikken om bepaalde taken te vervullen of wil je juist over extra sfeerverlichting beschikken? En welk licht heb je daar dan bij nodig?

lichtplan keuken

Verschillende lichtsoorten

Bij het opstellen van een lichtplan maak je meestal onderscheid tussen de verschillende lichtsoorten. Ruim genomen kunnen we alle lichtsoorten onderverdelen in 4 categorieën: basisverlichting, werkverlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting.

  • Basisverlichting wordt ook wel zo genoemd omdat deze het basislicht in de ruimte vormen. Zo is er altijd voldoende licht in de ruimte om veilig in te bewegen. Het licht is onopvallend en vormt zo min mogelijk schaduw voor een egaal resultaat. Vaak worden hier plafondlampen voor gebruikt.
  • Accentverlichting wordt gebruikt om de focus op een bepaald meubelstuk of decoratie item te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spotjes die een bouwkundig detail in huis uitlichten of een bijzonder schilderij waar je de focus op wilt leggen.
  • Werkverlichting bestaat altijd uit gericht licht die het werken in de ruimte makkelijker maken. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een leeslampje of een extra lamp bij een bureau. Het kan ook fijn zijn om voor dimbare verlichting te kiezen. Zo kan je de lichtsterkte aanpassen naar de vraag van dat moment. Zo geniet je graag van fel licht tijdens het lezen van de krant, maar is dit minder geschikt tijdens een romantisch diner. Met dimbaar licht kan je alle kanten op.
  • Decoratieve verlichting, ook wel sfeerverlichting genoemd, wordt vooral gebruikt om de sfeer in huis warmer te maken. Deze lampen beschikken vaak over een relatief lage lichtopbrengst, maar wel een opvallende uitstraling. Ook een haardvuur en kaarsen vallen onder decoratieve verlichting.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zo organiseer je een BBQ-feest voor echte mannen 0 10

Zo organiseer je een BBQ-feest voor echte mannen

Binnenkort iets te vieren met je vrienden of collega’s? Organiseer dan een BBQ in je tuin. Iedereen houdt van een lekkere barbecue en tegenwoordig zijn er steeds meer opties voor culinair barbecueën. Imponeer je vrienden en familie bijvoorbeeld met zelfgemaakte pulled pork of chicken, of serveer gezonde snacks en lekkere IPA’s. Een barbecue organiseer je zelf heel eenvoudig met de juiste voorbereiding, of je besteedt je feestje uit aan een cateraar. Met een toffe loungeset in voor in de tuin en de juiste ingrediënten creëer je de perfecte avond uit bij jou thuis. Ook leuk als er een spannende voetbalwedstrijd aankomt die je samen wilt kijken. Daarvoor zet je een beamer met groot scherm in je thuis en regel je alles wat je nodig hebt voor een lekkere barbecue. Hieronder geven we je wat tips zodat je in een handomdraai zelf je barbecuefeest organiseert.

Wat heb je nodig?

Voor een gezellige barbecue heb je allereerst een goede locatie nodig. Je eigen achtertuin is ideaal, maar een binnentuin op je werk kan ook een prima plek voor een barbecue zijn. Kies bijvoorbeeld een mooie loungeset voor in de tuin en creëer daar omheen voldoende zitplekken. Statafels zijn ideaal als aanvulling op de loungeset voor in de tuin. Je beschikt dan over voldoende plaats voor mensen die willen relaxen en eten. Daarnaast heb je uiteraard een goede barbecue nodig. Huur of koop bijvoorbeeld een Green Egg, of schakel een cateraar in die gespecialiseerd is op het gebied van barbecues. Je cateraar kan ook op locatie een barbecue afleveren en het vlees bereiden, zodat je zelf niets hoeft te doen. Je hebt op die manier alle tijd voor je vrienden en familie. Een tent of overkapping is handig als er regen wordt voorspeld. Zo organiseer je ook een barbecue in de herfst of in de winter. Een winterbarbecue kan prima, vooral als je zorgt voor heaters of een kampvuurtje naast de loungeset voor in de tuin. Ten slotte kun je je tuin aankleden met lampen en fakkels. Dat is vooral leuk als je familie en collega’s uitnodigt voor een feestelijke barbecue.

bbq

Speciaalbier

Bijna alles wat van de barbecue komt gaat uitstekend samen met een speciaalbiertje. We noemden al even de IPA, maar eigenlijk is elk soort speciaalbier prima voor tijdens een barbecue. Je maakt extra indruk met speciaalbier van een lokale brouwerij. Daarvan zijn er inmiddels honderden in Nederland. Verras je gasten dus met craft beer uit jouw omgeving! Daar geniet je zelf ook heerlijk van, bijvoorbeeld op je loungeset voor in de tuin. Naast bier kun je natuurlijk ook lekkere whisky en wijn op tafel zetten.

Op de gezonde toer

De kans is groot dat jij samen met je vrienden regelmatig in de sportschool te vinden bent. Je wilt al je harde werk natuurlijk niet tenietdoen door één avond barbecueën. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei opties voor een gezonde barbecue. Serveer bijvoorbeeld vis, of eiwitrijke salades en fruit. Geniet zonder zorgen van een heerlijke avond barbecueën.

3 tips voor bedrijfskleding in de bouw 0 11

bedrijfskleding in de bouw

De meeste bedrijven maken gebruik van bedrijfskleding. Waar deze in sommige sectors vooral dienen om een statement te maken of op te vallen, is dat in de bouw wel anders. Hier heeft werkkleding als voornaamste prioriteit om de veiligheid van de werknemer te verhogen. Maar waar let je op als je bedrijfskleding in de bouw wilt aanschaffen?

Materiaal dat tegen een stootje kan, maar tegelijkertijd ook nog eens zeer comfortabel is.  Kleding die ook nog eens tegen alle weersomstandigheden opgewassen is, of er nu een buitje onderweg is of het hard waait. Kortom: een outfit die de werknemer tegen alle invloeden op de bouw beschermt. Dat is waar werkkleding in de bouw aan moet voldoen. Maar hoe weet je dat je de juiste outfit samenstelt? In dit artikel geven we 3 tips.

1.         Duurzame materialen

Er is ontzettend veel verschillende soorten bedrijfskleding op de markt verkrijgbaar. Zeker als je voor kleding in de bouwsector gaat kijken, beschik je over enorm veel keus. Dit betekent echter niet dat alle werkkleding even functioneel of kwalitatief is. Zo zijn er veel kwaliteitsverschillen mogelijk. Daarom adviseren wij om voor duurzame materialen te kiezen. Duurzame materialen kunnen goed tegen een stootje en beschikken daardoor over een veel langere levensduur. Hierdoor draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu, want je hoeft het milieu immers niet onnodig te belasten als je na een jaar weer nieuwe kleding nodig hebt, maar verhoog je ook nog eens de veiligheid op de werkvloer.

2. Meer comfort op de werkvloer

Wil je van een nóg langere levensduur profiteren? Bedenk dan goed welke delen van de outfit extra snel slijten tijdens jouw werkzaamheden. Zit je bijvoorbeeld regelmatig op je knieën om werkzaamheden te verrichten? Dan zal dit gebied ook sneller slijten. Kies daarom voor extra versteviging op het kniegedeelte, zodat de broek over een langere levensduur beschikt. Denk natuurlijk ook aan het comfort. Een broek waar kniebeschermers in geplaatst kunnen worden, zijn bijvoorbeeld het overwegen waard als je veel tijd op je knieën doorbrengt. Comfort boven alles!

meer comfort op de werkvloer

3.         Blijf zichtbaar voor omstanders

Veilig werken is van essentieel belang op de bouwplaats. Wanneer mens en machine samenwerken is het noodzakelijk dat iedereen goed zichtbaar is én blijft. Nu de dagen weer korter worden, komt het waarschijnlijk steeds vaker voor dat je in het donker aan het werk bent. In dat geval is zichtbaarheidskleding verplicht. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor het resterende personeel en omstanders. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een veiligheidshesje te dragen, maar dit is meestal minder comfortabel dan het dragen van kwalitatieve bedrijfskleding. Zeker als je structureel in het donker werkt, kan het verstandig zijn om voor werkkleding te kiezen waar dit standaard in geïntegreerd is.

Niet alleen op het gebied van comfort is zichtbaarheidskleding een aanrader, maar ook op het gebied van veiligheid. Waar een veiligheidshesje incidenteel nog wel eens vergeten kan worden, zal bedrijfskleding altijd aanwezig zijn. Ook de werkgever profiteert dus van speciale zichtbaarheidskleding.

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks