Tips voor het opstellen van een lichtplan 0 112

Wanneer je een huis gaat inrichten, denk je wellicht direct aan het uitzoeken van de juiste verf, het meubilair, de gordijnen en de vloeren. Iets wat veel mensen echter vergeten, is het uitzoeken van de verlichting voor in huis. Dit lijkt misschien in eerste instantie niet zo moeilijk. Je plaatst enkele lampen uit praktisch oogpunt en dat is het. Maar wist je dat verlichting nog veel meer voor jou kan betekenen? Beter gezegd: nog veel meer voor de sfeer in jouw huis kan betekenen? De juiste verlichting is allesbepalend voor de sfeer en uitstraling van ieder vertrek. Daarom is het ook belangrijk om goed na te denken hoe je het huis wilt verlichten. Als je het licht in huis optimaal wilt gebruiken, is het belangrijk om een lichtplan op te stellen. Maar hoe doe je dit eigenlijk?

Wat is een lichtplan?

In een lichtplan verwerk je alle ideeën die je hebt met betrekking tot de verlichting in huis. Je kunt het lichtplan ook gebruiken om de indeling van een nieuwe woning te maken. Als je immers weet waar de lichtpunten zitten, is het eenvoudiger om deze niet te overzien tijdens het verbouwen of renoveren van de woning. In het lichtplan zet je duidelijke welke lichtsoorten je wilt gebruiken en hoe je deze in huis wilt verwerken. Kies je bijvoorbeeld voor een plafonniere als basisverlichting of wil je juist een grote staande lamp gebruiken? Dat zijn allemaal dingen om over na te denken.

Waar ga je de ruimte voor gebruiken?

Om een effectief lichtplan op te stellen, is het belangrijk om eerst over de functie van de ruimte na te denken. Waar wordt de ruimte precies voor gebruikt? Wordt hier voornamelijk in geslapen? Of is het ook een ruimte waar gewerkt, gestudeerd of gekookt wordt? Wat is hierbij dan belangrijk? Wil je over extra licht beschikken om bepaalde taken te vervullen of wil je juist over extra sfeerverlichting beschikken? En welk licht heb je daar dan bij nodig?

lichtplan keuken

Verschillende lichtsoorten

Bij het opstellen van een lichtplan maak je meestal onderscheid tussen de verschillende lichtsoorten. Ruim genomen kunnen we alle lichtsoorten onderverdelen in 4 categorieën: basisverlichting, werkverlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting.

  • Basisverlichting wordt ook wel zo genoemd omdat deze het basislicht in de ruimte vormen. Zo is er altijd voldoende licht in de ruimte om veilig in te bewegen. Het licht is onopvallend en vormt zo min mogelijk schaduw voor een egaal resultaat. Vaak worden hier plafondlampen voor gebruikt.
  • Accentverlichting wordt gebruikt om de focus op een bepaald meubelstuk of decoratie item te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spotjes die een bouwkundig detail in huis uitlichten of een bijzonder schilderij waar je de focus op wilt leggen.
  • Werkverlichting bestaat altijd uit gericht licht die het werken in de ruimte makkelijker maken. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan een leeslampje of een extra lamp bij een bureau. Het kan ook fijn zijn om voor dimbare verlichting te kiezen. Zo kan je de lichtsterkte aanpassen naar de vraag van dat moment. Zo geniet je graag van fel licht tijdens het lezen van de krant, maar is dit minder geschikt tijdens een romantisch diner. Met dimbaar licht kan je alle kanten op.
  • Decoratieve verlichting, ook wel sfeerverlichting genoemd, wordt vooral gebruikt om de sfeer in huis warmer te maken. Deze lampen beschikken vaak over een relatief lage lichtopbrengst, maar wel een opvallende uitstraling. Ook een haardvuur en kaarsen vallen onder decoratieve verlichting.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat zijn geschikte hoeden voor mannen 0 23

Wat zijn geschikte hoeden voor mannen

De hoeden voor mannen zijn nooit echt weggeweest. Toch is het wel zo dat je ze de laatste jaren weer meer ziet dan voorheen. Daardoor is jouw interesse om er één te gaan dragen ook gewekt. Het is dan in ieder geval interessant om eens wat meer te leren over de vele verschillende varianten die er zijn. Aan de hand daarvan kan je dan voor jezelf bepalen wat een geschikt type hoed is om te dragen. Dit kan ervoor zorgen dat je er alleen maar nog beter en aantrekkelijker uit gaat zien. Daarom is het leuk.

Het type als Sinatra

Wanneer je kijkt naar hoeden voor mannen, dan valt het op dat je vaak naar klassieke rolmodellen teruggrijpt om te beschrijven hoe je eruit wil zien. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Frank Sinatra. De zanger droeg vaak een specifiek type wat ook wel overeenkwam met de hoed die veel door gangsters uit de twintigste eeuw werd gedragen. Het model waar het over gaat heeft ook een naam. Het gaat namelijk over de fedora. De essentie van het goed dragen van deze hoed is dat je zorgt dat de balans met je gezicht goed in orde blijft.

Sinatra hoed

De vorm van een pet

Er zijn ook hoeden voor mannen die juist een hele andere vorm hebben. Deze liggen veel dichter tegen de pet aan. Het gaat dan om de flat cap. Dit model ken je ook wel uit lang vervlogen tijden. Het lijkt, zoals de naam al zegt, meer op de platte pet. Wat is belangrijk als je kijkt naar deze hoed? In de eerste plaats moet hij zo minimaal mogelijk blijven. Wanneer je te veel stof hebt, dan vormt het al snel om tot een soort koksmuts. Dat is niet waar je naar op zoek bent.

Kiezen voor een echte klassieker

Er is een bepaald type hoed waar je altijd goed mee zit. Het gaat dan om een echte klassieker onder de hoeden voor mannen. Het is natuurlijk de Stetson. De naam is afgeleid van de designer. De hoed kan je bijvoorbeeld kennen uit de serie Mad Men. Daarin werden de verschillende modellen door de hoofdpersonen gedragen. Het is het soort hoed dat echt past bij de heren. Het staat bijvoorbeeld goed bij een pak. Ook past het goed bij een andere trend van dit moment, namelijk de lange regenjas. Dat is ook de moeite waard.

Een alternatief voor de vrije tijd

Wanneer je besluit om vaker hoeden voor mannen te gaan dragen, dan is het belangrijk om ook in je vrije tijd goed voorbereid te zijn. Je kapsel zal immers niet direct de volle aandacht krijgen. Om dit te verhullen, kan je ervoor kiezen om in de vrije uurtjes een baseball cap te gaan dragen. Ook daarmee kan je alle kanten op tegenwoordig. Zeker ook omdat er talloze varianten zijn, van de truckerscap tot en met de echte pet die de honkballers dragen tijdens hun wedstrijden. Alle reden om dit dus even goed uit te zoeken voor jezelf.

Vaders, maak zelf je meubels van steigerhout! 0 37

Vaders, maak zelf je meubels van steigerhout!

Heb je de tijd, dan is het zelf maken van steigerhouten meubels geweldig leuk. Alleen een beetje handigheid en de juiste benodigdheden, en je maakt zelf je professionele kast, bank, tafel, of bureau. Als vader maak je je zoon of dochter extra blij met een eigen handgemaakt meubel. Voor kwalitatief steigerhout en deskundige adviezen kun je terecht bij VanLonden.com. Hier denken ervaren specialisten met je mee, en leveren alles wat je nodig hebt.

Welke steigerhout meubelen maak jij?

Je kunt je hele huis inrichten met de steigerhouten producten van VanLonden.com. Van bedden en banken, tot buitenhaarden en fotolijsten. Allemaal worden deze met de hand gemaakt en met zorg gemonteerd, in eigen werkplaats. De variatie is inspirerend, zeker de moeite waard om te bekijken. Ook je eigen ideeën voor steigerhouten meubelen worden beter dankzij de steigerhoutspecialist. Heb je professioneel advies nodig van een vakman? Neem hiervoor gewoon even contact op!

Welke steigerhout meubelen maak jij?

Kinderbed hoogslaper

Zoek je een nieuw kinderbed? Het ideale kinderbed is: de steigerhouten hoogslaper. VanLonden.com maakt talloze leuke, vrolijke en spannende kinderbedden van steigerhout. Kastelen, wigwams, auto’s, huisjes; je kunt het zo leuk niet bedenken of VanLonden.com makt het voor je. Bekijk bijvoorbeeld de hoogslaper ‘Harry’. Deze is gemaakt voor een kleine kamer, en is zowel kinderbed als bureau en kledingkast met schuifdeur. Drie poten maken dit meubel extra stabiel en ruimtebesparend. Het wandkastje naast het bureau is zeer handig, en de ingebouwde vaste trap geeft extra instapgemak.

Kinderbed voor de middelbare school

Hiernaast heeft VanLonden.com een uitgebreid assortiment aan andere diverse steigerhouten kinderbedden. Voor iedere leeftijd bestaat een geschikt model. Gaat je kind naar de middelbare school, dan is een bed met loungehoek of ruim bureau een beter alternatief.

Echt gebruikt steigerhout

Traditioneel steigerhout ontwikkelt zijn charme pas door de vele jaren. Natuurlijk is dit niet mogelijk voor alle steigerhouten meubelen. Het merendeel van steigerhout is niet langer afkomstig van echte steigers, maar wordt kunstmatig verouderd. Vurenhout wordt dan verkleurd in een chemisch proces, en ook worden er oneffenheden aangebracht. Toch kun je nog altijd aan echt gebruikt steigerhout komen. Dit steigerhout ligt op voorraad bij VanLonden.com en kost €4,- per meter. Tegen een kleine meerprijs wordt het op maat gezaagd.

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks