Verschillen single malt & blended whisky 0 75

single malt & blended whisky

Je vraagt je misschien af wat nu precies het verschil is tussen een single malt whisky en een blended whisky. De termen zorgen voor veel misverstand en vandaar dat we je perfect zullen uitleggen wat het verschil is tussen deze twee vormen van whisky. We zullen ook ingaan op de variant single cask om je kennis compleet te maken.

Single malt whisky

Single malt whisky is een mix van verschillende whisky’s welke uit een destilleerderij komen. De benaming single staat zo dus voor het hebben van een destilleerderij. Vaak heeft men onterecht de mening dat (single) malt geen whisky mix is maar een (single) malt is dus wel degelijk een mix. Eigenlijk kunnen we stellen dat de meeste whisky’s een mix zijn. Zowel de (single) malt en de blended whisky’s zijn mixen en samen zijn ze goed voor rond de 90% van alle whisky’s. Er zijn ook whisky’s welke geen mix zijn tussen meerdere whisky’s echter zijn het er niet erg veel. Een (single) malt whisky komt uit een destilleerderij maar kan een mengsel zijn van meerdere whisky’s uit de zelfde destilleerderij. Het kunnen twee of meer whisky’s zijn welke samen een (single) malt worden. Het mixen gebeurt ter bevordering van de smaak net als bij de blended whisky’s. Op deze manier kan een destilleerderij meerdere vrij uniek smakende whisky’s verkrijgen uit de whisky die ze in de destilleerderij maakt.

Single malt whisky

Blended whisky

Blended whisky is een whisky gemaakt uit verschillende whisky’s net als de (single) malt dus maar in tegenstelling tot de singe malt komen de whisky’s uit verschillende destilleerderijen. De term blenden staat dus qua whisky voor het mixen van whisky uit verschillend destilleerderijen en niet zo zeer voor het mixen van de whisky zelf. Dit omdat de meeste whisky mixen zijn zoals we hierboven al aangaven. De reden voor het mixen uit verschillende destilleerderijen is dat er zo meer smaken te creeren zijn. Een blended whisky gemaakt van de beste vaten van verschillende destilleerderijen kan soms van veel grotere kwaliteit zijn dan een (single) malt. Vaak denken mensen echter dat (single) malt whisky’s per definitie beter zijn dan blended whisky omdat ze niet op de hoogte zijn dat beide een mix zijn.

Blended whisky

Single cask whisky

Single cask whisky is de enige vorm van whisky welke niet bestaat uit een mix van verschillende whisky. De single cask komt uit een destilleerderij en uit een vat. De whisky heeft een unieke smaak, afhankelijk van de soort whisky en het soort vat maar ook de duur van de rijptijd speelt een rol in de smaak. Er zijn weinig destilleerderijen welke single cask whisky maken. Een voorbeeld van een destilleerderij welke dit soort whisky maakt is: De Balvenie distilleerderij. Single barrel whiskey maakt men echter wel vaker. Het verschil zit hem vooral in de locatie. Whisky komt uit Schotland waar whisky uit een vat single cask heet. Komt de Whisky niet uit Schotland dan schrijft men het als Whiskey met een extra ‘e’. Een cask (vat) noemt men buiten Schotland een barrel, de meeste single barrel whiskey komt dus niet uit Schotland maar uit de Verenigde Staten. Dit houd niet in dat alle single barrel whiskey uit de Verenigde staten komt, de Ieren noemen hun single cask whisky namelijk ook: single barrel whiskey.

Samenvatting

De (single) malt whisky is een mix van whisky’s uit een destilleerderij. Blended whisky is een mix van whisky’s uit verschillende destilleerderijen. Single cask whisky is geen mix maar whisky uit een vat. Buiten Schotland schrijft men whisky als whiskey en in plaats van cask gebruikt men buiten Schotland barrel. De meeste whisky en whiskey zijn een mix uit verschillende whisky of whiskey’s. In de Verenigde Staten maakt men vaker whiskey welke geen mix is dan in Schotland.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat zijn geschikte hoeden voor mannen 0 23

Wat zijn geschikte hoeden voor mannen

De hoeden voor mannen zijn nooit echt weggeweest. Toch is het wel zo dat je ze de laatste jaren weer meer ziet dan voorheen. Daardoor is jouw interesse om er één te gaan dragen ook gewekt. Het is dan in ieder geval interessant om eens wat meer te leren over de vele verschillende varianten die er zijn. Aan de hand daarvan kan je dan voor jezelf bepalen wat een geschikt type hoed is om te dragen. Dit kan ervoor zorgen dat je er alleen maar nog beter en aantrekkelijker uit gaat zien. Daarom is het leuk.

Het type als Sinatra

Wanneer je kijkt naar hoeden voor mannen, dan valt het op dat je vaak naar klassieke rolmodellen teruggrijpt om te beschrijven hoe je eruit wil zien. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Frank Sinatra. De zanger droeg vaak een specifiek type wat ook wel overeenkwam met de hoed die veel door gangsters uit de twintigste eeuw werd gedragen. Het model waar het over gaat heeft ook een naam. Het gaat namelijk over de fedora. De essentie van het goed dragen van deze hoed is dat je zorgt dat de balans met je gezicht goed in orde blijft.

Sinatra hoed

De vorm van een pet

Er zijn ook hoeden voor mannen die juist een hele andere vorm hebben. Deze liggen veel dichter tegen de pet aan. Het gaat dan om de flat cap. Dit model ken je ook wel uit lang vervlogen tijden. Het lijkt, zoals de naam al zegt, meer op de platte pet. Wat is belangrijk als je kijkt naar deze hoed? In de eerste plaats moet hij zo minimaal mogelijk blijven. Wanneer je te veel stof hebt, dan vormt het al snel om tot een soort koksmuts. Dat is niet waar je naar op zoek bent.

Kiezen voor een echte klassieker

Er is een bepaald type hoed waar je altijd goed mee zit. Het gaat dan om een echte klassieker onder de hoeden voor mannen. Het is natuurlijk de Stetson. De naam is afgeleid van de designer. De hoed kan je bijvoorbeeld kennen uit de serie Mad Men. Daarin werden de verschillende modellen door de hoofdpersonen gedragen. Het is het soort hoed dat echt past bij de heren. Het staat bijvoorbeeld goed bij een pak. Ook past het goed bij een andere trend van dit moment, namelijk de lange regenjas. Dat is ook de moeite waard.

Een alternatief voor de vrije tijd

Wanneer je besluit om vaker hoeden voor mannen te gaan dragen, dan is het belangrijk om ook in je vrije tijd goed voorbereid te zijn. Je kapsel zal immers niet direct de volle aandacht krijgen. Om dit te verhullen, kan je ervoor kiezen om in de vrije uurtjes een baseball cap te gaan dragen. Ook daarmee kan je alle kanten op tegenwoordig. Zeker ook omdat er talloze varianten zijn, van de truckerscap tot en met de echte pet die de honkballers dragen tijdens hun wedstrijden. Alle reden om dit dus even goed uit te zoeken voor jezelf.

Vaders, maak zelf je meubels van steigerhout! 0 37

Vaders, maak zelf je meubels van steigerhout!

Heb je de tijd, dan is het zelf maken van steigerhouten meubels geweldig leuk. Alleen een beetje handigheid en de juiste benodigdheden, en je maakt zelf je professionele kast, bank, tafel, of bureau. Als vader maak je je zoon of dochter extra blij met een eigen handgemaakt meubel. Voor kwalitatief steigerhout en deskundige adviezen kun je terecht bij VanLonden.com. Hier denken ervaren specialisten met je mee, en leveren alles wat je nodig hebt.

Welke steigerhout meubelen maak jij?

Je kunt je hele huis inrichten met de steigerhouten producten van VanLonden.com. Van bedden en banken, tot buitenhaarden en fotolijsten. Allemaal worden deze met de hand gemaakt en met zorg gemonteerd, in eigen werkplaats. De variatie is inspirerend, zeker de moeite waard om te bekijken. Ook je eigen ideeën voor steigerhouten meubelen worden beter dankzij de steigerhoutspecialist. Heb je professioneel advies nodig van een vakman? Neem hiervoor gewoon even contact op!

Welke steigerhout meubelen maak jij?

Kinderbed hoogslaper

Zoek je een nieuw kinderbed? Het ideale kinderbed is: de steigerhouten hoogslaper. VanLonden.com maakt talloze leuke, vrolijke en spannende kinderbedden van steigerhout. Kastelen, wigwams, auto’s, huisjes; je kunt het zo leuk niet bedenken of VanLonden.com makt het voor je. Bekijk bijvoorbeeld de hoogslaper ‘Harry’. Deze is gemaakt voor een kleine kamer, en is zowel kinderbed als bureau en kledingkast met schuifdeur. Drie poten maken dit meubel extra stabiel en ruimtebesparend. Het wandkastje naast het bureau is zeer handig, en de ingebouwde vaste trap geeft extra instapgemak.

Kinderbed voor de middelbare school

Hiernaast heeft VanLonden.com een uitgebreid assortiment aan andere diverse steigerhouten kinderbedden. Voor iedere leeftijd bestaat een geschikt model. Gaat je kind naar de middelbare school, dan is een bed met loungehoek of ruim bureau een beter alternatief.

Echt gebruikt steigerhout

Traditioneel steigerhout ontwikkelt zijn charme pas door de vele jaren. Natuurlijk is dit niet mogelijk voor alle steigerhouten meubelen. Het merendeel van steigerhout is niet langer afkomstig van echte steigers, maar wordt kunstmatig verouderd. Vurenhout wordt dan verkleurd in een chemisch proces, en ook worden er oneffenheden aangebracht. Toch kun je nog altijd aan echt gebruikt steigerhout komen. Dit steigerhout ligt op voorraad bij VanLonden.com en kost €4,- per meter. Tegen een kleine meerprijs wordt het op maat gezaagd.

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks