De stapel werk wordt alsmaar groter, je hebt geen overzicht meer en kan niet terugvallen op collega’s. De werkdruk neemt toe en slaat uiteindelijk om in ongezonde werkstress. Werkstress kan leiden tot fysieke en psychische klachten. Zorg dat je deze signalen op tijd herkent, zodat stress op het werk zoveel mogelijk voorkomen kan worden. Soms is het belangrijk om het werk even helemaal los te laten. In dit artikel bespreken we hoe je werkstress kan verminderen of voorkomen.
Het ontstaan van werkstress
Werkstress kan verschillende oorzaken hebben. Het is zowel voor de werknemer als werkgever belangrijk om te weten waar de stress vandaan komt. In veel gevallen wordt werkstress veroorzaakt door een hoge werkdruk. Misschien verwacht je het niet, maar werkstress kan ook ontstaan door te makkelijk werk. Werknemers missen uitdaging in hun werk, wat een reden kan zijn voor werkstress. Maar er zijn natuurlijk nog meer oorzaken. Een slechte werksfeer, gebrek aan waardering en de persoonlijkheid van de werknemer kunnen ook een rol spelen. Iedereen reageert anders op bepaalde situaties. Voor de een kan iets een uitdaging zijn, terwijl het voor de ander kan leiden tot stress.
Hoe kan je werkdruk verminderen?
Werkdruk kan verminderd worden. Bespreek de situatie met je leidinggevende of werkgever. Door het vroegtijdig aan te geven, kan een burn-out mogelijk voorkomen worden. Het zou fijn zijn als je mee kan beslissen over de manier waarop jij je werk uitvoert. Een leidinggevende of werkgever kan de controle wat loslaten en jou de mogelijkheid geven om je eigen tijd in te delen. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van je planning, waarbij je zelf de volgorde van de taken kan bepalen. Misschien kom je er wel achter dat het voor jou beter is om je werk heel anders te organiseren. Hierdoor kan je erachter komen dat je simpelweg te veel taken hebt en hiervan een aantal aan je collega’s kan overdragen. Hiervoor kan je steun vragen van je collega’s en leidinggevende.
Hobby’s
Als je last hebt van werkstress denk je misschien niet aan je hobby en voer je hem ook niet uit. Maar toch kan een hobby je juist op dit soort momenten helpen. Je kan je gedachten even van je afzetten en meer ontspannen. Uit onderzoek blijkt dat werkstress afneemt als we iets doen wat we leuk vinden. Zo is sporten een goede hobby om stress te verminderen. Sporten verlaagt het stresshormoon, geeft je meer energie en zorgt voor ontspanning. Vaak zien we dat sportscholen een welkomstgeschenk geven aan nieuwe leden. Ze laten de sporttassen bedrukken met hun logo en hopen zo de naamsbekendheid te vergroten. Ook gaan mensen naar vrienden om samen te ontspannen. Een drankje en een hapje erbij zorgt voor gezelligheid. Niet met lege handen aankomen? Neem een klein cadeautje mee. Denk bijvoorbeeld aan een biertje met flesopener of een heerlijk wijntje. Deze geschenken zijn zelfs te personaliseren. Zo kan je flesopeners bedrukken met de naam van een vriend of vriendin. Een klein geschenk dat tijdens gezellige momenten goed van pas komt.