Voorkom werkstress en ga op zoek naar afleiding 0 1103

Voorkom werkstress en ga op zoek naar afleiding

De stapel werk wordt alsmaar groter, je hebt geen overzicht meer en kan niet terugvallen op collega’s. De werkdruk neemt toe en slaat uiteindelijk om in ongezonde werkstress. Werkstress kan leiden tot fysieke en psychische klachten. Zorg dat je deze signalen op tijd herkent, zodat stress op het werk zoveel mogelijk voorkomen kan worden. Soms is het belangrijk om het werk even helemaal los te laten. In dit artikel bespreken we hoe je werkstress kan verminderen of voorkomen.

Het ontstaan van werkstress

Werkstress kan verschillende oorzaken hebben. Het is zowel voor de werknemer als werkgever belangrijk om te weten waar de stress vandaan komt. In veel gevallen wordt werkstress veroorzaakt door een hoge werkdruk. Misschien verwacht je het niet, maar werkstress kan ook ontstaan door te makkelijk werk. Werknemers missen uitdaging in hun werk, wat een reden kan zijn voor werkstress. Maar er zijn natuurlijk nog meer oorzaken. Een slechte werksfeer, gebrek aan waardering en de persoonlijkheid van de werknemer kunnen ook een rol spelen. Iedereen reageert anders op bepaalde situaties. Voor de een kan iets een uitdaging zijn, terwijl het voor de ander kan leiden tot stress.

Hoe kan je werkdruk verminderen? 

Werkdruk kan verminderd worden. Bespreek de situatie met je leidinggevende of werkgever. Door het vroegtijdig aan te geven, kan een burn-out mogelijk voorkomen worden. Het zou fijn zijn als je mee kan beslissen over de manier waarop jij je werk uitvoert. Een leidinggevende of werkgever kan de controle wat loslaten en jou de mogelijkheid geven om je eigen tijd in te delen. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van je planning, waarbij je zelf de volgorde van de taken kan bepalen. Misschien kom je er wel achter dat het voor jou beter is om je werk heel anders te organiseren. Hierdoor kan je erachter komen dat je simpelweg te veel taken hebt en hiervan een aantal aan je collega’s kan overdragen. Hiervoor kan je steun vragen van je collega’s en leidinggevende.

Hobby’s

Als je last hebt van werkstress denk je misschien niet aan je hobby en voer je hem ook niet uit. Maar toch kan een hobby je juist op dit soort momenten helpen. Je kan je gedachten even van je afzetten en meer ontspannen. Uit onderzoek blijkt dat werkstress afneemt als we iets doen wat we leuk vinden. Zo is sporten een goede hobby om stress te verminderen. Sporten verlaagt het stresshormoon, geeft je meer energie en zorgt voor ontspanning. Vaak zien we dat sportscholen een welkomstgeschenk geven aan nieuwe leden. Ze laten de sporttassen bedrukken met hun logo en hopen zo de naamsbekendheid te vergroten. Ook gaan mensen naar vrienden om samen te ontspannen. Een drankje en een hapje erbij zorgt voor gezelligheid. Niet met lege handen aankomen? Neem een klein cadeautje mee. Denk bijvoorbeeld aan een biertje met flesopener of een heerlijk wijntje. Deze geschenken zijn zelfs te personaliseren. Zo kan je flesopeners bedrukken met de naam van een vriend of vriendin. Een klein geschenk dat tijdens gezellige momenten goed van pas komt.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mannen en tuinieren: deze basics moet je kennen 0 2642

Mannen en tuinieren: deze basics moet je kennen

Tuinieren is een heerlijke manier om te ontspannen, te genieten van de buitenlucht en tegelijkertijd je eigen stukje natuur te creëren. Veel mannen vinden het leuk om zich met tuinieren bezig te houden, of dat nu het onderhouden van een gazon, het kweken van groenten of het ontwerpen van een prachtige bloementuin is. In dit artikel bespreken we tien basisonderwerpen die elke man zou moeten kennen als het gaat om tuinieren.

Gereedschap

Een goede start begint bij het juiste gereedschap. Zorg ervoor dat je de basisgereedschappen in huis hebt, zoals een schop, hark, snoeischaar, tuinhandschoenen en een tuinslang. Kwalitatief goed gereedschap gaat langer mee en maakt het werk een stuk aangenamer.

Bodemkennis

Leer de bodem in je tuin kennen. Is het zand, klei of een mix? Dit is belangrijk om te weten, want de bodemsoort bepaalt welke planten het beste in jouw tuin zullen gedijen en hoeveel water en voeding ze nodig hebben.

Composteren

Compost is een geweldige manier om organisch materiaal terug te geven aan de aarde en je planten te voorzien van voedingsstoffen. Leer hoe je zelf compost kunt maken en gebruiken om de bodem in je tuin te verbeteren.

Snoeien

Snoeien is essentieel om je planten gezond en in goede vorm te houden. Leer de basisprincipes van snoeien, zoals wanneer je het beste kunt snoeien en welke technieken je kunt gebruiken voor verschillende soorten planten.

Gazononderhoud

Als je een gazon in je tuin hebt, is het belangrijk om dit goed te onderhouden. Leer hoe je je gazon gezond kunt houden door te maaien, verticuteren, bemesten en eventueel door te zaaien. Voor wie minder tijd of zin heeft om het gazon te onderhouden, kan kunstgras een aantrekkelijke optie zijn. Dit synthetische materiaal biedt het uiterlijk van een natuurlijk gazon zonder de noodzaak van regelmatig maaien, bemesten of besproeien. Bovendien is het bestand tegen intensief gebruik en diverse weersomstandigheden, waardoor het een duurzame keuze is voor zowel kleine als grote tuinen.

Irrigatie

Water geven is cruciaal voor het welzijn van je planten. Leer hoe je een effectief irrigatiesysteem kunt opzetten en hoe je de waterbehoefte van je planten kunt inschatten op basis van het weer, de bodemsoort en de soort plant.

Moestuinieren

Het kweken van je eigen groenten en kruiden is niet alleen leuk, maar ook gezond en duurzaam. Leer hoe je een moestuin kunt opzetten en onderhouden, welke gewassen je het beste kunt kiezen en hoe je deze kunt zaaien, verzorgen en oogsten.

Ongediertebestrijding

Helaas hoort ongedierte ook bij tuinieren. Leer hoe je op een milieuvriendelijke manier om kunt gaan met ongedierte, zoals slakken, bladluizen en mieren, zonder direct naar chemische bestrijdingsmiddelen te grijpen.

Plantenkeuze

Elke tuin is uniek en heeft zijn eigen sfeer en uitdagingen. Leer hoe je planten kunt kiezen die passen bij jouw tuin, rekening houdend met zaken als bodemsoort, zonlicht, wind en de gewenste uitstraling. Denk ook na over de combinatie van kleuren, texturen en hoogtes om een harmonieus geheel te creëren.

Tuinontwerp en -indeling

Een goed doordacht tuinontwerp zorgt voor een aantrekkelijke en functionele buitenruimte. Leer hoe je een basisontwerp kunt maken voor je tuin, waarbij je rekening houdt met zichtlijnen, looproutes, beplanting en de plaatsing van elementen zoals terrassen, paden en borders.

Drugs op festivals blijven een groot probleem 0 1350

Drugs op festivals blijven een groot probleem

We zitten weer volop in het festivalseizoen. Heerlijk nu na twee jaar weer alles kan en mag. Voor met name jongeren een prachtige tijd waar ze te lang niet van konden genieten. Helaas heeft dit ook weer voor een groei in het aantal druggerelateerde slachtoffers gezorgd. Ook de hoeveelheid mensen met een drugsverslaving neemt weer toe.

Drugs op festivals is al jaren een groot probleem. Hoewel het illegaal is, is er maar weinig toezicht op te houden. Ook zijn er veel schimmige partijen beschikbaar op festivals. Mensen die verkeerde drugs verkopen. Het komt geregeld voor dat jongeren in het ziekenhuis belanden door de drugs die zij hebben genomen. Om over de gevolgen op de lange termijn nog maar te zwijgen. Deskundigen buigen al jaren hun hoofd over dit probleem. Want hoe los je iets op wat zo diepgeworteld is in de festivalcultuur?

Schreeuw om landelijke richtlijnen

Hoewel we allemaal weten dat de drugs op festivals illegaal te noemen is, zijn er eigenlijk maar weinig landelijke richtlijnen waar festivals aan moeten voldoen. Er zijn geen standaard preventieve maatregelen die uitgevoerd moeten worden om een vergunning te krijgen. Volgens experts zou dit echter wel eens de oplossing kunnen zijn.

Als preventiemedewerkers samen met de organisatoren in overleg gaan en standaard bij ieder festival maatregelen doorvoeren, dan kan dit verschil maken. Zo pik je de verkopers van drugs er al snel uit en pak je ook die mensen eruit die ‘gewoon’ drugs op zak hebben. Op die manier maak je een festivalbezoek veiliger en zorg je er voor dat er minder gelegenheidsuitjes zijn waarbij drugs vaak wordt genomen.

Op de lange termijn kan dit zelfs schelen in de hoeveelheid mensen die zich jaarlijks aanmelden in een afkickkliniek. Afkicken drugs: het is ongelooflijk lastig. Vaak is hier professionele hulp bij. Veel mensen geloven dat ze het bij die ‘ene keer’ kunnen houden op een festival. De grootste verslavingen beginnen echter vaak op zulke plekken. Als je deze bron aan kunt pakken, zou dat al veel verslavingen kunnen voorkomen en festivals opnieuw een veiligere plek kunnen maken.

Jongeren mogen geen strafblad krijgen bij drugsbezit

Al jaren beschikken we over een ogenschijnlijke tegenstrijdige strafregel. Hierbij is het verboden om drugs te verkopen, maar mag je wel onder invloed zijn. Toch is dit een regel die, volgens preventie-experts, niet aangepast hoeft te worden. Het is juist voor jongeren van belang dat zij met eventuele problemen kunnen komen.

Bedenk maar eens wat er gebeurt als een jongere onder invloed van drugs totaal niet lekker wordt. Deze jongere verkeert dan in een groot gezondheidsgevaar. Als er echter een strafblad staat op het onder invloed zijn van drugs, dan kan dit genoeg reden zijn voor deze jongere om zich niet bij de dokter, het ziekenhuis of simpelweg de EHBO-post van het festival te melden. Dit kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden. Daarom is het belangrijk dat iedereen onder invloed van drugs ergens terecht kan. Zo kan er vroegtijdig worden ingegrepen en voorkom je gezondheidsproblemen op de lange termijn.  

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks