Wat er fout kan gaan bij het afmeren. 0 1929

Scheldkanonnades, vaartuigen, elkaar beschimpen en beschuldigingen van beide kanten. Het zijn scènes die vaak voorvallen tijdens afmeer manoeuvres. Te weinig ruimte, de wind heeft zijn uitwerking op de boot die langzaam beweegt, de angst voor eventuele schade veroorzaakt vaak een staat van angst. Die angst is vaak groter dan als het zou gebeuren. Dit draagt onvermijdelijk bij aan het vergroten op de kans van fouten. Bovendien is de algemene tendens om een kapitein te beoordelen op basis van zijn aanleg vaardigheden, wat nog meer druk uitoefent op zijn zelfvertrouwen.

Ongeacht de afstanden die er gevaren zijn, kan een goede naam te grabbel worden gebracht door een verkeerde afmeer manoeuvre, het voorval zul je jarenlang blijven achtervolgen. Fenders, ook wel stootwillen genoemd kunnen veel schade voorkomen. In het begin lijkt het aanmeren van een boot met het achtersteven misschien niet als een geweldige uitdaging. En zolang je weet wat je doet, is dat ook zo. Menigeen zullen getuige geweest zijn van schippers in moeilijkheden, of althans schippers die zichzelf in enorme verlegenheid hebben gebracht bij het aankomen of het verlaten van het dok.

fenders

De basis van het achtersteven afmeren.

In theorie is het afmeren van het achtersteven een fluitje van een cent. Je draait de boot achterstevoren de kade in, gooit de achtersteven lijnen naar diegene op de wal staat en haalt ze terug en vastbinden maar. Zet je daarentegen alleen het achtersteven aan de kade vast, dan heeft de boeg vrij spel om te slingeren en bestaat de kans dat de buren geraakt worden. Of misschien erger nog, flinke golven en hevige wind kunnen je verder de kade induwen.

Daarom ben je verplicht altijd iets te doen om de boeg van de boot veilig te stellen en uit de buurt van de kade te houden. Dit kan in principe op twee manieren. De eerste manier is om het anker te laten zakken als je achteruit bent en het volgende is om een luie lijn aan je boeg te binden. Maar voor dat je deze techniek toepast, zorg eerst voor een goede voorbereiding. Besef wel dat met dit soort handelingen het belangrijk is om minimaal één helpende hand aan boord te hebben.

Voorbereiding is de sleutel tot een geslaagd afmeren.

Neem het plan altijd door met de bemanning voordat je de ligplaats nadert. Zorg ervoor dat iedereen weet wat ie moet doen en het plan begrijpt. En maak dan de boot klaar om af te meren. Bevestig beide achterstevenlijnen aan de boot vast en zorg dat ze klaar liggen om aan wal bevestigt te worden. Plaats al je fenders oftewel stootwillen aan beide kanten, zelf al ben je niet van plan om tussen buren te gaan afmeren. Op die manier hoef je niet in paniek naar je stootwillen te rennen voor als het fout gaat en de boot weggeblazen wordt.

Naast de bak- en stuurboord stootwillen, moet je ook aan de achterkant twee stuks optuigen. Mocht je per ongeluk de muur raken, voorkomt dit een hoop schade. Vergeet niet dat deze bescherming een laatste redmiddel is, dus vermijd enig contact met de kade. Maak je gebruik van een luie lijn, zorg er dan altijd voor dat je een bootshaak tot je beschikking hebt. Voordat je begint te manoeuvreren, houdt altijd de wind in de gaten wat deze zou kunnen gaan doen.

Het is belangrijk het gedrag van je boot te kennen.

Het is van onmisbaar belang te weten hoe je boot op bepaalde situaties reageert. Het maakt niet uit of het om een zeilboot of motorboot gaat, door de jaren heen weten we dat we de gedragssignalen moeten opmerken voordat we afmeren. Plotselinge versnellingen of vertragingen het vangen van zijwind zijn allemaal factoren die nauwkeurig in de gaten moeten worden gehouden bij het afmeren. Zorg dat je boot rondom beschermt is met fenders en neem voor jezelf in acht dat, jezelf als laatst verantwoordelijk bent voor alle manoeuvres die je uitvoert.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vijf tips voor het kiezen van de geschikte golfuitrusting voor jouw spel 0 492

Vijf tips voor het kiezen van de geschikte golfuitrusting voor jouw spel

Het kiezen van de juiste golfuitrusting kan een lastige taak zijn. Of je nu een beginnende golfer bent of al jaren op de baan staat, het is belangrijk om te beschikken over de geschikte uitrusting voor jouw spel. Denk aan de juiste golfballen, clubs en accessoires. Door gebruik te maken van de juiste attributen kun je jouw spel en prestaties op de baan verbeteren. In dit artikel geven we vijf tips voor het kiezen van de geschikte golfuitrusting voor jou.

 1. Ken je speelstijl en vaardigheden

 Voordat je op zoek gaat naar nieuwe golfuitrusting, is het belangrijk om je speelstijl en vaardigheden goed te begrijpen. Ben je een beginnende speler die nog aan het leren is? Of ben je een gevorderde golfer die al jaren op de baan staat? Je huidige niveau en ervaring hebben invloed op welke soort uitrusting het meest geschikt is voor jou.

2. Doe onderzoek en probeer uit

 Het is belangrijk om goed onderzoek te doen, voordat je grote investeringen doet in een nieuwe golfuitrusting. Probeer verschillende clubs, ballen en handschoenen uit. Nu zul je misschien denken dat het niet uitmaakt voor welke bal of handschoen je kiest, maar dit is zeker wel belangrijk. Zo kun je kiezen voor een specifieke golfhandschoen heren en dames en zit er ook wel degelijk verschil in kwaliteit tussen verschillende soorten golfballen. Het is daarom belangrijk om de attributen te testen, om er zeker van te zijn dat je iets aanschaft wat geschikt is voor jou.

 3. Overweeg de clubfitting

 Door middel van clubfitting kun je de geschikte clubs laten aanmeten die passen bij jouw lichaamsbouw en speelstijl. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende factoren, zoals je swing, atletisch vermogen en lengte. Dit bepaalt welke clublengte, gripdikte en andere clubkenmerken het meest geschikt zijn voor jouw spel. Een goede clubfitting zorgt ervoor dat jij jouw golfprestaties kunt verbeteren.

4. Kwaliteit boven kwantiteit

 Het is natuurlijk verleidelijk om direct een hele set nieuwe golfclubs te kopen, maar dat is niet altijd handig. In de meeste gevallen is het beter om te kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Het is daarom beter om attributen aan te schaffen van goede kwaliteit die passen bij jouw speelstijl, in plaats van het aanschaffen van een grote verzameling die niet voldoet aan jouw wensen. Investeer daarom eerst in de essentiële uitrusting en breid deze later uit.

 5. Luister naar deskundig advies

Zowel online als offline vind je verschillende bedrijven waar je jouw gehele golfuitrusting kunt aanschaffen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de website van GolfShopsOnline. Hier vind je een ruim aanbod aan golfattributen, van golfclubs tot allerlei verschillende accessoires. Laat je adviseren door deskundige medewerkers om de perfecte uitrusting te vinden voor jou. Door middel van de kennis en ervaring van experts weet je zeker dat jij binnenkort op de golfbaan staat met de juiste golfuitrusting.

Tips voor het kiezen van de juiste autorijschool 0 703

Tips voor het kiezen van de juiste autorijschool

Het behalen van je rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in je leven, maar welke rijschool kan jou het beste helpen om die mijlpaal te bereiken?

Het aanbod is enorm groot, dus het kiezen van de juiste rijschool kan lastig zijn. Daarom delen we in dit blog een aantal handige tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste autorijschool.

Check klantervaringen

Eén van de manieren om snel een eerste selectie van autorijscholen te maken, is door naar klantervaringen te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar reviews op Google en sites zoals klantenvertellen.nl.

Selecteer de rijscholen waarvan jij vindt dat de klantervaringen goed genoeg zijn. Wat ook kan helpen is om aan vrienden en kennissen te vragen waar ze rijlessen hebben gevolgd.

Vraag naar de ervaring en kwalificaties van de instructeurs

De kwaliteit van de instructeurs is cruciaal bij het kiezen van een autorijschool. Vraag naar de ervaring en kwalificaties van de instructeurs. Hoe lang geven ze al rijlessen? Een ervaren instructeur kan een wezenlijk verschil maken in het aantal rijlessen dat je nodig hebt om je rijbewijs te halen.

Boek een proefles

Eén van de beste manieren om een rijschool te kiezen is door een autorijles af te nemen. Op die manier kun je in de praktijk ervaren of er een klik is tussen jou en instructeur en of de manier van lesgeven bij jou past.

Let op de lesplanning en flexibiliteit

Controleer of de autorijschool flexibiel is met de lestijden. Zeker als je in de avonduren wilt lessen of in het weekend is dit belangrijk.

Vraag ook naar het beleid voor annuleringen en het opnieuw plannen van lessen. Een rijschool die begrip toont voor onverwachte veranderingen in je planning is vaak de beste keuze.

Prijs en lespakketten

Hoewel prijs niet de enige factor moet zijn bij het kiezen van een autorijschool, is het belangrijk om de prijzen en lespakketten te vergelijken. Veel rijscholen bieden lespakket aan waardoor je kunt besparen op de kosten voor de rijlessen.

Een nadeel van lespakketten is dat wanneer je niet alle lessen gebruikt je als het ware geld weggooit.

Om het risico daarop zo klein mogelijk te maken, kun je op basis van de proefles een advies vragen voor het aantal lessen dat je nodig hebt.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een klein pakket af te nemen en lessen die buitenpakket vallen tegen het uurtarief te betalen. Op die manier pak je toch een stukje voordeel van een pakket en elimineer je het risico op betaalde rijlessen die je niet benut.

Check de wachtlijsten

Ter afsluiting: tegenwoordig is er vrijwel overal een personeelstekort. Dat is ook bij rijscholen het geval. Doe daarom navraag naar de termijn waarop je kunt starten met het volgen van lessen.

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks