
Een contactlens corrigeert het oog. Contactlenzen drijven op de lipidenlaag van het oog. Ze worden over de iris en de pupil heen geplaatst, op het hoornvlies. Lenzen vallen niet op als ze in het oog zitten en worden tegenwoordig van hydrogel en siliconen gemaakt. Verder stimuleren lenzen gezonde ogen, door hun ademende werking en het verbeteren van het zicht. Contactlenzen zijn populaire hulpmiddelen. Miljoenen mensen over de hele wereld dragen namelijk lenzen. In dit artikel vertellen we je meer over welke lenzen het beste bij jou passen.
Contactlenzen met verschillende draagtijden
Je kunt kiezen uit harde of zachte contactlenzen. Elke lens heeft zo zijn bepaalde eigenschappen. Welk type lens je kiest, hangt onder andere af van de draagtijd, de oogafwijking en de persoonlijke behoefte. Sommige mensen dragen af en toe eens contactlenzen. Dan is het misschien handig om voor daglenzen te kiezen. Na ze een dag gedragen te hebben, gooi je ze weg. Je doet dus elke dag weer nieuwe in. Het is gezonder voor de ogen, om je lenzen altijd voor de nacht uit te doen. Daglenzen zijn hygiënischer dan maandlenzen. Dit komt doordat je elke dag een schoon exemplaar in je ogen doet. Je hoeft ze dus niet telkens schoon te maken. Daarnaast heb je lenzen die je voor een langere periode draagt, zoals maandlenzen. Je kunt als middenweg ook nog voor weeklenzen kiezen. Maandlenzen vervang je eens in de maand en weeklenzen eens in de week. Kies daarbij voor goede kwaliteit aan vloeistof. Je moet ze namelijk dagelijks na het dragen goed schoonmaken. Op deze manier verwijder je pollen, micro-organismen en andere onzuiverheden van de lens. Als je lenzen draagt, zonder ze te reinigen, heb je bovendien meer kans op ooginfecties. Financieel gezien, ben je met maandlenzen wel voordeliger uit. Je hoeft namelijk niet elke keer nieuwe exemplaren aan te schaffen. Ook worden ze op een eenvoudigere manier geproduceerd.
Contactlenzen van diverse materialen
Moderne en luxere contactlenzen worden gemaakt van (siliconen)hydrogel. Daarnaast zijn er nog glasachtige harde en zachte lenzen te verkrijgen. De harde soorten worden van polymethylmethacrylaat gemaakt. Harde lenzen zijn niet buigzaam en zijn daarom makkelijk op het hoornvlies te plaatsen. De opticien kan ze bovendien op maat laten maken. Wil je meer zuurstof in je oog? Kies dan voor zachte lenzen. Deze hebben een ademende werking en zijn bovendien gezonder voor het oog. Verder biedt het dragen van zachte lenzen meer comfort. Je kunt ook kiezen voor de luxere silicone hydrogel exemplaren. Deze laten extra veel zuurstof door. Als het oog te weinig zuurstof krijgt, heb je meer kans op oogaandoeningen zoals ooghypoxie. Mensen die vrijwel altijd lenzen dragen, hebben dus baat bij lenzen die voldoende ademen. Anders krijgt het oog structureel te weinig zuurstof en dat is ongezond. Echter kunnen gewone hydrogel contactlenzen wel voor droge ogen zorgen. Dit komt doordat ze sneller opdrogen, als het oog over te weinig vocht beschikt. Doordat er nu exemplaren met siliconen op de markt zijn gebracht, is dit probleem een stuk minder geworden.
Lenzen voor verschillende soorten oogaandoeningen
Lenzen corrigeren onder andere bijziendheid, verziendheid en cilindrische oogafwijkingen. Torische lenzen beschikken over een cilindergetal, deze corrigeren de oogcilinder. Bij een cilinderafwijking, zitten er verschillen in de lichtbreking van het oog. Hierdoor ontstaat er een wazig zicht. Dit heet ook wel astigmatisme. Met sferische lenzen wordt slecht zicht gecorrigeerd. Dit slechte zicht wordt ook wel bijziendheid genoemd. Je kunt dan niet goed meer op afstand zien. Verziendheid houdt in, dat je dingen van dichtbij wazig ziet. Je hebt dus sferische lenzen met een min-getal. Deze zorgen ervoor, dat je beter in de verte kunt kijken. Het plusgetal is geschikt voor personen, die moeite hebben, om dingen van dichtbij scherp te zien. Multifocale lenzen hebben daartegen, effect op elke kijkafstand. Zowel het zicht in de verte als het zicht van dichtbij, worden gecorrigeerd.