
Migraine is een vreselijke hoofdpijn. Eentje die alles overheerst. Waarbij je tot niets meer in staat bent. Sommige mensen hebben de pech om regelmatig een migraineaanval te ervaren. Heel vervelend, want dit kan het dagelijks leven enorm beïnvloeden. Het staat je werk in de weg, maar ook sociale contacten en zelfs het gezinsleven. Hele dagen met hoofdpijn in bed liggen is geen pretje. Gelukkig zijn er verschillende tips tegen migraine die kunnen helpen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Ontdek een patroon in de aanvallen
Wat is migraine? Als je een aanval krijgt, weet je eigenlijk direct het verschil tussen gewone hoofdpijn en migraine. Waar je met gewone hoofdpijn nog redelijk kunt functioneren, ben je met migraine volledig uitgeschakeld. Het enige wat je wenst is stilte om je heen en een donkere ruimte. Soms moet je zelfs overgeven van de druk in je hoofd. Dit zijn typische kenmerken voor migraine.
In veel – niet alle – gevallen zijn er bepaalde triggers die een aanval kunnen uitlokken. Dit kan bijvoorbeeld een gebrek aan slaap, alcohol, medicijnen, vocht of stress zijn. Bij vrouwen zien we ook vaak een trigger bij hormonale veranderingen. Als je het idee hebt dat er specifieke triggers zijn, dan kun je baat hebben aan het bijhouden van een hoofdpijndagboek. Hierin schrijf je wanneer de hoofdpijn is begonnen en wat hier aan vooraf is gegaan. Na enkele weken krijg je zo een duidelijk overzicht van op welke momenten de migraine begon en wat hier de mogelijke aanleiding toe was. Als duidelijk is welke triggers bij jou van toepassing zijn, zou je deze wellicht kunnen vermijden om de aanvallen te verminderen.
Medicijnen
Er is geen kant-en-klare oplossing tegen migraine. Toch zijn er wel enkele medicijnen die bewezen effectief werken tegen de ergste klachten tijdens een migraineaanval. De aanval zal misschien niet helemaal verdwijnen, maar het is hierdoor wel mogelijk om beter te functioneren. Misschien zelfs gewoon te kunnen werken. Als je meerdere keren per maand een aanval hebt, dan zijn er ook medicijnen die op structurele basis ingenomen kunnen worden. Meestal gaat het hierbij om bètablokkers. Deze middelen verminderen het aantal aanvallen.
Voldoende bewegen
Sommige mensen ervaren zoveel klachten door migraine dat ze nauwelijks nog de deur uit gaan. En hierdoor ook veel te weinig bewegen. Te weinig beweging kan echter ook weer aanval uitlokken. De frisse buitenlucht doet wonderen en beweging kan de hoeveelheid stresshormoon doen laten afnemen. Daarom is het goed om toch extra te bewegen. Probeer in elk geval minimaal de dagelijkse bewegingsnorm van 30 minuten te halen.
Merk je dat je van intensieve sporten weer sneller een aanval krijgt? Doe het dan rustig aan. Elke vorm van beweging is goed. Al is het maar een wandeling in de buurt of een stukje fietsen. Je hoeft echt geen sport uit te oefenen om te kunnen bewegen. Probeer gedurende de dag steeds kleine momenten van beweging in te plannen. Neem bijvoorbeeld de fiets naar het werk of ga lopend naar de supermarkt.