Doe het zelf projecten die elke cent waard zijn 0 321

Een beetje handigheid kan je een hoop besparen. Zeker als het om je huis gaat. Met de juiste aanpak en materialen kun je zorgen dat je minder hoeft uit te geven aan energie. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet? Laten we beginnen bij het begin.

Eerste stappen naar een zuiniger huis

Je huis isoleren is zo’n project waar je misschien niet meteen aan denkt, maar wat wel enorm kan schelen. En nee, je hoeft geen expert te zijn om aan de slag te gaan. Websites als Budgetisolatieshop bieden een scala aan materialen en handleidingen om je op weg te helpen. Begin klein, bijvoorbeeld met het isoleren van je zolder of kruipruimte. Dit zijn plekken waar veel warmte verloren kan gaan, en dus perfecte startpunten als je gaat werken aan een zuiniger huis. 

Materiaalkeuze maakt het verschil

Materialen kiezen is een belangrijk deel van het proces. Je wilt iets dat effectief is, maar ook niet te duur. Isolatiemateriaal komt in vele soorten en maten. Glaswol, steenwol, PIR… de keuzes zijn eindeloos. Elk materiaal heeft zijn eigen sterke punten, afhankelijk van waar je het voor gebruikt. Neem de tijd om uit te zoeken wat het beste past bij jouw project. Het is een investering die zichzelf terugverdient.

Aan de slag

Eenmaal het juiste materiaal in huis, is het tijd om aan de slag te gaan. Zorg dat je de ruimte goed voorbereidt. Schoonmaken, oude isolatie verwijderen als die er is, en zorgen voor een goede toegang. Veiligheid voorop: draag handschoenen, een stofmasker, en beschermende kleding. Het is misschien geen modeshow, maar veilig werken is belangrijk.

Afwerking en controle

Als je isolatiemateriaal eenmaal ligt, is het belangrijk om alles netjes af te werken. Zorg dat er geen kieren of gaten zijn waar toch nog lucht doorheen kan. Een goed geïsoleerd huis houdt niet alleen de warmte beter vast, maar ook het geluid van buiten tegen. Dubbel voordeel dus.

En dan, als alles klaar is, is het tijd voor de grote test. Voel je het verschil? Een goed geïsoleerd huis is comfortabeler, zowel in de winter als in de zomer. En als je energierekening binnenkomt, zie je het verschil ook daar.

Richting de toekomst

Nu je de basis onder de knie hebt, kun je verder kijken. XPS isolatie is bijvoorbeeld een geweldige optie voor vloeren en muren. Het is sterk, duurzaam en heeft een hoge isolatiewaarde. Ideaal voor die plekken in huis die wel wat extra aandacht kunnen gebruiken.

Isoleren is een van die projecten waar je direct het resultaat van ziet en voelt. En met een beetje tijd en moeite kun je veel besparen. Niet alleen op je energierekening, maar je maakt je huis ook meteen een stukje duurzamer. En zeg nou zelf, wie wil er nou niet in een warm, comfortabel huis wonen zonder daar de hoofdprijs voor te betalen?

Previous Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tips voor als je deze zomer gaat klussen in huis 0 711

Tips voor als je deze zomer gaat klussen in huis

De zomer is in volle gang. Dat betekent voor veel mensen een heerlijke vakantie, maar misschien voor jou juist wel de tijd om lekker in huis aan de slag te gaan. Nu beschik je over voldoende vrije tijd om achterstallig onderhoud uit te voeren. Misschien staat er zelfs wel een grootschalige verbouwing op de planning. Ben jij ook van plan om deze zomer te klussen in huis? Maak dan gebruik van de volgende tips voor het beste resultaat.

Tref de juiste voorbereidingen

De zomer vergt in de meeste gevallen een geheel andere aanpak dan klussen in het najaar of de winter. Het huis is warm en je hebt vaak weinig zin om nog uit huis te gaan om gereedschap of materialen te kopen. Zorg er daarom voor dat je iets van verkoeling in huis brengt, houd de weerberichten goed in de gaten en klus niet op de warmste dagen én (heel belangrijk!) haal alle benodigde materialen en gereedschap vroegtijdig in huis.

Ga je verven? Kies dan voor kwaliteit met Sigma verf en schaf deze ruim voor de klus aan. Goed om van tevoren alvast een testertje te kopen. Zo kan je alvast een klein deel op de desbetreffende muur aanbrengen. Zo voorkom je dat de kleur straks niet overeenkomt met jouw persoonlijke wensen. Kwaliteitsverf hoort altijd de voorkeur te hebben. Zo weet je zeker dat de verf er de komende jaren mooi op zit en bespaar je dus geld en tijd op de lange termijn.

Schakel vroegtijdig hulp in

Houd er rekening mee dat veel mensen in de zomer op vakantie zijn of andere activiteiten gepland hebben. De kans is dus groot dat naasten geen tijd of zin hebben om te komen helpen. Dat geldt ook voor professionele werklui. Zij hebben vaak een flexibel rooster vanwege de warmte en vakanties. De Veel klusbedrijven beschikken zelfs nog over de bouwvak. Dit is een periode waarbij bouwbedrijven volledig stil komen te liggen gedurende een periode van circa drie tot vier weken. Goed om hier rekening mee te houden en vroegtijdig navraag te doen.

Weet wat je nodig hebt

Bij het in huis halen van materialen is het wel belangrijk dat je ook echt weet wat je nodig hebt. Bij het kiezen van binnenverf alleen al beschik je over tientallen verschillende opties. Houd hierbij met name rekening met de ondergrond. Sommige verfsoorten zijn enkel geschikt voor bepaalde ondergronden. Sigma sigmacryl universal matt kan daarentegen vrijwel universeel aangebracht worden. Deze is met name geschikt voor de meest voorkomende ondergronden in huis. Denk hierbij aan beton, stucwerk, schuurwerk, gipsplaten, metselwerk en glasvezelbehang.

Weet je niet goed wat je nodig hebt? Doe hier dan van tevoren research naar of vraag om advies in een bouwwinkel.

Kies het juiste moment

In de zomer kan het soms heel warm worden in huis. Niet prettig om in te klussen. Daarom is het zo belangrijk om het juiste moment te kiezen. Klus bij voorkeur aan het einde van de middag of vroege ochtend. Dan is de zon minder krachtig en geniet je van meer comfort om jouw klus te voltooien. 

Hoe maak je je tuin klaar voor zomer 2022? 0 1147

Hoe maak je je tuin klaar voor zomer 2022

De zomer komt er (gelukkig) weer aan. De dagen duren lang en het blijft buiten nog lang goed te vertoeven. Dan wil je natuurlijk wel dat je (achter)tuin ready is om volop van te genieten. Schaduw van bomen kan deze pret alleen wel bederven. Het verwijderen van bomen is een perfect klusje voor een hovenier. Nu wil je misschien wel weten hoe het proces in elkaar zit, welke tools er gebruikt gaan worden en de nazorg die je kunt verwachten.

Stap 1: Bedenk welke boom écht weg moet

Een boom in de tuin heeft absoluut voordelen. In de zomer kan een boom in de tuin voor een aangenamer klimaat zorgen en beschutting tegen de warmte. Bedenk eerst voor jezelf of die mooie boom wel écht weg moet. Bomen die dicht bij je woning staan zorgen ervoor dat het binnen minder snel warm wordt en zo hoeft de airco minder hard te draaien. Staat de boom wat verder weg, of juist in de weg? Dan heeft het meer zin om die weg te halen. Laat bij twijfel jezelf adviseren door de hovenier in kwestie over de verschillende opties.

Stap 2: Zorg dat het werkgebied goed te bereiken is

In elke achtertuin staat wel iets. Een tuinmeubel, struiken of speelgoed van de kinderen. Niet zo handig als die in de weg staan. Maak de hovenier het zo makkelijk mogelijk. Hovenieren werken vaak met wat grotere machines, vaak hebben ze alle tools zelf in huis.

Toch komt het voor bij beginnende ondernemers dat ze de klant vragen om bijvoorbeeld een verreiker te huren. Dit is een machine wat gebruikt wordt gebruikt om zware dingen te tillen. Eigenlijk net als een hijskraan, alleen is een verreiker een stuk wendbaarder. Ideaal om in te zetten in een achtertuin.

Stap 3: Alles netjes afwerken

Met het verwijderen van de boom ben je er nog niet. Wil je die ruimte gebruiken om iets neer te zetten met een fundering of bestrating? Dan is het wellicht goed om een stobbenfrees te huren. Net als de verreiker is de stobbenfrees, of stronkenfrees voor onze zuiderlingen, is een machine perfect voor het gebruik in de tuin. De stobbenfrees is ontwikkeld om de overgebleven stronk te verwijderen uit de grond. Het zelf bedienen is een optie, maar als je de mogelijkheid hebt om het de hovenier te laten doen raden we dit wel aan. Het is een gevaarlijke machine die enige kennis nodig heeft om veilig te bedienen. Ook gehoor en gezichtsbescherming is geen overbodige luxe.

Stap 4: De finishing touches

De boom en stronk zijn verwijderd. Nu heb je alle ruimte (of je vriend/in) om het een heerlijk zomerstekje van te maken. Goede verlichting kan al de juiste sfeer creëren. Zeker in de avonden als de zon weg is, is dit een aanrader. Een leuk kussentje hier en een bloemetje daar en je bent er weer helemaal klaar voor.

 

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks