
Als ondernemer heb je heel veel aan je hoofd. De vaste lasten zijn vaak een enorm heikel punt. Deze zijn torenhoog en belemmeren je kans om een goede winstpercentage te behalen aan het einde van het jaar. Daar moet toch wat aan te doen zijn! De energiekosten zijn vaak de duurste kostenpost, op eventuele huur van een bedrijfspand na dan. Bovendien zijn energiekosten variabel, je kun er dus verandering in brengen. Dit doe je bijvoorbeeld door het energieverbruik aan te passen, maar ook door het juiste zakelijke energiecontract af te sluiten. Energie vergelijken zakelijk is de eerste stap naar lagere energiekosten. Door het vergelijken van de tarieven van verschillende energieleveranciers ben je altijd verzekerd van de beste deal. Als ondernemer is het soms moeilijk om de tijd te vinden om deze vergelijkingen ook daadwerkelijk uit te voeren, gelukkig bestaan er op internet speciale energievergelijkingstools die geschikt zijn voor zakelijke energiecontracten. Nu het energiecontract is aangepakt, kunnen we gaan kijken hoe je het beste kunt besparen op energie binnen jouw bedrijf.
Verlichting op sensor
Bij bedrijven is het gebruik van verlichting vaak één van de duurste aspecten op de energieafrekening. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat lampen onnodig aan blijven staan. Soms komt het zelfs voor dat een bedrijfspand wordt afgesloten, zonder dat de verlichting gecheckt is. Het gevolg is dat de lampen onnodig de hele dag én nacht blijven branden. Dat is natuurlijk hartstikke zonde en heeft ook nog eens zijn effect op de energierekening. Om dit te voorkomen is het aan te raden om te kiezen voor verlichting op sensor. Je kunt kiezen voor een bewegingssensor, maar als er vooral zittend werk gedaan wordt kan dit enorm onhandig zijn. Het moet niet zo zijn dat het licht te pas en te onpas uitgeschakeld wordt als iedereen stil zit te werken. Verlichting op een tijdschakelaar is dan ook vaak verstandiger. Hierbij wordt er een bepaalde tijd ingevoerd, waarop de verlichting wordt uitgeschakeld. Zo blijven lampen nooit meer onnodig branden en dat verschil merk je aan de energiekosten.
Energie besparen als ZZP’er
Als je als ZZP’er een bedrijf aan eigen huis hebt, zal je er niet zo snel aan denken dat je energiekosten verhoogd worden door het werken uit huis. Je maakt bijvoorbeeld meer gebruik van elektronische apparaten en lampen staan langer aan. Vooral het gebruik van elektronische apparaten en de verwarming is een hoge kostenpost voor jouw energierekening. Je zal immers niet in een te koud kantoor willen werken en je kunt ook niet zonder je geliefde elektronische apparaten. Hoe kan je dan nog energie besparen? Allereerst is het belangrijk om ‘intelligente’ stekkerdozen aan te schaffen, deze gaan sluipverbruik tegen. Hierbij is het bijvoorbeeld niet mogelijk dat er stroom afgetapt blijft worden, terwijl een apparaat uitgeschakeld is. Bovendien is het belangrijk om te kijken hoe hoog een verwarming moet staan. Natuurlijk is het fijn om in een aangename werkplaats te werken, maar dat betekent niet dat de verwarming op standje ‘grillen’ gezet moet worden. Over het algemeen geldt dat een temperatuur tussen de 19 en 21 graden perfect is binnenshuis. Wist je dat je productiever kan werken als de temperatuur zelfs iets koeler is? Wees dan ook niet bang om de thermostaat één graad lager te zetten. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar kan ook nog eens de productiviteit verhogen. Wat wil je nog meer?