De braadpan: keukenvriend voor het leven 0 1913

braadpan zwart

Kun jij je die metalen kolossen nog herinneren waarin je (groot)moeder de heerlijkste gerechten bereidde? Massief, zwaar en met zeeën van ruimte? Dat is nou wat je noemt een braadpan. Mocht je een pan zoeken om mee te stomen, sudderen, smoren of braiseren; dat is hetzelfde.

Geen keuken is echt compleet zonder een braadpan. Maar wat is het precies? Wat houdt braden precies in, wat definieert een goede braadpan en welke soorten zijn er?

Allemaal vragen waarop we je met onderstaande een antwoord willen geven.

De braadpan definitie

Braden houdt niets meer of minder in dan opwarmen van voedsel met hoge temperatuur om vervolgens langzaam te garen. In deze fase blijft de inhoud van je pan onder het kookpunt. Van welk materiaal de braadpan ook maar is gemaakt, het is meestal redelijk dik, waardoor het geheel nogal zwaar is. Dit is met het oog op het verdelen en vasthouden van de warmte in de pan. De aanzienlijke grootte van de pan zorgt ervoor dat er grote hoeveelheden vis, groente of vlees in kunnen worden bereid.

Wees je ervan bewust dat stoven nogal lang duurt. Daarom raden we je aan op tijd te beginnen met koken als je je braadpan ervoor nodig hebt.

En dan nog even dit; lees goed de instructies van je braadpan om erachter te komen of je deze wel schoon kunt maken in de afwasmachine. Beschik je niet over een dergelijk apparaat? Nou, dan heb je niks om je zorgen over te maken wat dat betreft.

braadpan rood

De braadpan warmtebron

Natuurlijk zijn warmtebronnen bedoeld voor meerdere soorten pannen. Daarom is de braadpan geen uitzondering als je een exemplaar wilt uitkiezen dat voor jouw kookplaat – zij het inductie, gas of keramisch – bedoeld is. Bestudeer daarom het etiket en kies een braadpan uit die samengaat met jouw warmtebron.

De diverse braadpan materialen

Ieder basismateriaal van een braadpan heeft unieke eigenschappen. Daarom is het goed om bij de verschillende opties stil te staan.

Gietijzer

Voor het verdragen en vasthouden van hoge temperaturen – tot wel 190 °C! -heb je een braadpan van gietijzer nodig. Ook voor een goede warmteverdeling is deze materiaalkeuze ideaal; je vlees blijft of wordt hierdoor lekker mals. Ook in de oven bruikbaar. Gaat jarenlang mee als je hem goed onderhoudt.

gietijzer braadpan

Geëmailleerd gietijzer

Vergelijkbaar met een standaard gietijzeren model maar niet vatbaar voor roest dankzij de emaille binnenlaag. Die zorgt er bovendien voor dat je pan niet doordrongen raakt van geuren en smaken van de maaltijden die je erin bereidt. Heeft geen voorbehandeling nodig en laat zich eenvoudig reinigen.

Geëmailleerd plaatstaal

Dunner en stukken lichter dan zijn gietijzeren broer en redelijk goedkoop. De warmteverdeling kon een stuk beter.

Roestvrij staal

Deze kan wél in de vaatwasser – als je die hebt, dus. Dankzij het dunne staal kon de warmteverdeling een stuk beter zijn. Tenminste, als je braadpan niet van een thermische bodem voorzien is. Controleer dit dan ook voorafgaand aan aanschaf.

Aardewerk

Braad- en stoofpannen van aardewerk houden vitaminen en smaak in je voedsel dankzij de vrijgekomen stoom. Ook heb je geen toegevoegde vetten en vloeistoffen, zodat de kilo’s er niet aan vliegen.

Koper

Zwaar materiaal, koper. En onderhoud kost flink wat tijd en moeite. De warmte kon echter niet beter verdeeld worden en deze pan gaat een leven lang mee. En het ziet er gewoon weg puik uit!

Heel veel succes met het maken van een keuze!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Probeer eens een witte rum 0 94

Ben jij een fijnproever en houd jij wel eens van een lekker drankje op z’n tijd? Denk dan eens aan witte rum. We vertellen je hier alles over deze bijzondere drank! Doe er je voordeel mee! Een drankje op zijn tijd kan geen kwaad In vrijwel elke huishouding vind je wel sterke drank. Sterke drank kopen doet iedereen wel eens en een goede borrel op zijn tijd en met mate kan zeker geen kwaad. Binnen de afzienbare lijst van sterke drank neemt rum toch wel een bijzondere plaats in. Kijk je naar de rumsoorten die op de markt beschikbaar zijn, dan worden in essentie witte rum, gouden rum en donkere rum onderscheiden. Verder kun je rum nog classificeren op land van herkomst en op smaak, al blijft dat laatste natuurlijk een persoonlijke kwestie. Meestal gebotteld rond de 40 procent Kijken we naar rum en witte rum, dan doelen we op een drank die bereid is uit de bijproducten van suikerriet of soms zelfs uit vers suikersap of suikersiroop. Middels fermentatie ontstaat vervolgens alcohol, door destillatie kan vervolgens een alcoholpercentage tussen de 65 en 95 procent ontstaan. Witte rum wordt meestal gebotteld rond de 40 procent. Je kunt kiezen voor de Spaanse, Engelse en de Franse stijl Witte rum is verkrijgbaar met verschillende alcoholpercentages. Standaard geldt een percentage van 40. Is sprake van Navy Strength dan is sprake van een alcoholpercentage van 50 procent en is sprake van Overproof dan geldt zelfs een alcoholpercentage van 75 procent. Verder wordt witte rum en andere rumsoorten nog onderscheiden in drie verschillende klassen. Je hebt ongerijpt en kort gerijpt, dit is van 0 tot 5 jaar. Gerijpte rum staat voor 5 tot 15 jaar en lang gerijpt is 15 jaar of langer. Verder heb je wat betreft rum nog de bekende Spaanse stijl, de Engelse stijl en de Franse stijl. Als je dus wilt genieten van witte rum, dan heb je nogal wat keuzes te maken en wat knopen door te hakken. Sterke drank koop je bij de slijterij Alcohol kopen? Die koop je natuurlijk altijd bij de slijterij. Als we sterke drank bedoelen, dan doelen we op de verzamelnaam van alcoholhoudende dranken met een alcoholpercentage hoger dan 15 procent. Behalve witte rum vallen ook dranken als advocaat, bourbon, cognac, gin, jenever en ouzo. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Geniet van sterke drank, maar geniet wel met mate Zoals gesteld nemen we allemaal wel eens alcohol of proberen we sterke drank. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Wel; is het zaak om de alcoholpercentages goed in de gaten te houden en om het altijd leuk en gezellig te houden. Nemen sterke drank voor speciale gelegenheden, bijvoorbeeld als je iets te vieren hebt. Maak er in elk geval geen gewoonte van. En als je dan een keer iets bijzonders wilt proberen, denk dan eens aan rum en speciaal witte rum. Je zult daar geen seconde spijt van krijgen. Want witte rum is een bijzondere drank en bijzonder smaakvol vooral.

Ben jij een fijnproever en houd jij wel eens van een lekker drankje op z’n tijd? Denk dan eens aan witte rum. We vertellen je hier alles over deze bijzondere drank! Doe er je voordeel mee!

 

Een drankje op zijn tijd kan geen kwaad

In vrijwel elke huishouding vind je wel sterke drank. Sterke drank kopen doet iedereen wel eens en een goede borrel op zijn tijd en met mate kan zeker geen kwaad. Binnen de afzienbare lijst van sterke drank neemt rum toch wel een bijzondere plaats in. Kijk je naar de rumsoorten die op de markt beschikbaar zijn, dan worden in essentie witte rum, gouden rum en donkere rum onderscheiden. Verder kun je rum nog classificeren op land van herkomst en op smaak, al blijft dat laatste natuurlijk een persoonlijke kwestie.

 

Meestal gebotteld rond de 40 procent

Kijken we naar rum en witte rum, dan doelen we op een drank die bereid is uit de bijproducten van suikerriet of soms zelfs uit vers suikersap of suikersiroop. Middels fermentatie ontstaat vervolgens alcohol, door destillatie kan vervolgens een alcoholpercentage tussen de 65 en 95 procent ontstaan. Witte rum wordt meestal gebotteld rond de 40 procent.

 

Je kunt kiezen voor de Spaanse, Engelse en de Franse stijl

 

Witte rum is verkrijgbaar met verschillende alcoholpercentages. Standaard geldt een percentage van 40. Is sprake van Navy Strength dan is sprake van een alcoholpercentage van 50 procent en is sprake van Overproof dan geldt zelfs een alcoholpercentage van 75 procent.  Verder wordt witte rum en andere rumsoorten nog onderscheiden in drie verschillende klassen. Je hebt ongerijpt en kort gerijpt, dit is van 0 tot 5 jaar. Gerijpte rum staat voor 5 tot 15 jaar en lang gerijpt is 15 jaar of langer.

Verder heb je wat betreft rum nog de bekende Spaanse stijl, de Engelse stijl en de Franse stijl. Als je dus wilt genieten van witte rum, dan heb je nogal wat keuzes te maken en wat knopen door te hakken.

 

Sterke drank koop je bij de slijterij

Alcohol kopen? Die koop je natuurlijk altijd bij de slijterij. Als we sterke drank bedoelen, dan doelen we op de verzamelnaam van alcoholhoudende dranken met een alcoholpercentage hoger dan 15 procent. Behalve witte rum vallen ook dranken als advocaat, bourbon, cognac, gin, jenever en ouzo. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

Geniet van sterke drank, maar geniet wel met mate

Zoals gesteld nemen we allemaal wel eens alcohol of proberen we sterke drank. Daar is op zich natuurlijk niets mis mee. Wel; is het zaak om de alcoholpercentages goed in de gaten te houden en om het altijd leuk en gezellig te houden. Nemen sterke drank voor speciale gelegenheden, bijvoorbeeld als je iets te vieren hebt. Maak er in elk geval geen gewoonte van. En als je dan een keer iets bijzonders wilt proberen, denk dan eens aan rum en speciaal witte rum. Je zult daar geen seconde spijt van krijgen. Want witte rum is een bijzondere drank en bijzonder smaakvol vooral.

 

 

 

Het ‘voordeel voor het huis’ van casino’s uitgelegd 0 113

Het ‘voordeel voor het huis’ van casino’s uitgelegd

Bijna iedere volwassene heeft ooit wel eens een gokje gewaagd in een casino. Het maakt hierbij niet uit of het om een online platform of een regulier casino ging. Het gevoel blijft hetzelfde. Het is stiekem ook wel heel spannend om een aantal gokjes te wagen en soms zelfs zeer hoge bedragen te winnen. Als je soms ziet welke bedragen gewonnen worden, vraag je je misschien wel eens af hoe de casino’s zulke ‘verliezen voor hun eigen huis’ te boven komen. Hier hoef je je echter geen zorgen om te maken. Er is namelijk altijd een voordeel voor het casino aanwezig. Wel dusdanig dat het wel nog eerlijk blijft voor de spelers. Als een casino zelf geen geld zou verdienen, zou spelen immers ook niet meer mogelijk zijn.

Maar waar komt het ‘voordeel voor het huis’ precies vandaan? Hoe zit dit in elkaar? En wat betekent dit voor jouw kansen?

Huisvoordeel

Logischerwijs moet een casino meer geld ontvangen dan dat het weggeeft. Anders kan deze niet blijven bestaan of het personeel betalen. Wel moeten casino’s aan elke strenge eisen voldoen. Zeker nu online gokken ook officieel is gelegaliseerd in Nederland. Waar je vroeger de casino reviews uit moest pluizen om te ontdekken hoe betrouwbaar het casino was, kan je tegenwoordig ieder gelegaliseerd casino vertrouwen. Dit neemt niet weg dat het voordeel altijd bij huis ligt.

Statistisch gezien maakt het casino zelf dus iedere keer nét iets meer kans om te winnen. Dit mag echter nooit betekenen dat spelers niet kunnen winnen. De uitkomst blijft voor beide partijen gedurende de weddenschap onbekend. Zowel de speler als het casino kunnen winnen. Alleen is er een iets hogere kans dat de speler verliest.

Dit huisvoordeel wordt niet alleen toegepast bij online casino’s, maar ook bijvoorbeeld bij bookmakers. Zij berekenen hun winsten en verliezen dusdanig dat ze er voor zorgen dat ze altijd nog iets winst zullen maken, zelfs als veel gebruikers uit betaald moesten worden.

Wat betekent dit voor jouw kansen?

Het klinkt misschien een tikkeltje oneerlijk. Een casino die de eigen kansen veel meer verhoogt dan die van de spelers. Toch moet er ook realistisch gebleven worden. Het is natuurlijk logisch dat een casino uiteindelijk meer moet winnen dan dat het weggeeft. Anders kan het nooit lang blijven bestaan. Het heeft dan ook indirect ook een voordeel voor jou als het casino de winkansen blijft verbeteren. Op die manier kun je immers plezier blijven beleven aan het casino. Anders zouden alle casino’s na een aantal slechte (of goede weken voor de bezoekers) hun zaken kunnen opdoeken.

Bij casino’s zie je dat ongeveer vijftig procent van de spelers verliest. Hier staat tegenover dat ook vijftig procent wint. Door dit verschil blijft het interessant om te gokken én is het ook aantrekkelijk voor het casino om door te gaan. Beide partijen hebben hier op de lange termijn dus profijt van.

Wist je dat je je winkansen kunt verhogen door de machines beter te begrijpen? Kennis, ervaring en een kleine dosis geluk doen wonderen voor het succes in een (online) casino.

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks