Kun jij je die metalen kolossen nog herinneren waarin je (groot)moeder de heerlijkste gerechten bereidde? Massief, zwaar en met zeeën van ruimte? Dat is nou wat je noemt een braadpan. Mocht je een pan zoeken om mee te stomen, sudderen, smoren of braiseren; dat is hetzelfde.
Geen keuken is echt compleet zonder een braadpan. Maar wat is het precies? Wat houdt braden precies in, wat definieert een goede braadpan en welke soorten zijn er?
Allemaal vragen waarop we je met onderstaande een antwoord willen geven.
De braadpan definitie
Braden houdt niets meer of minder in dan opwarmen van voedsel met hoge temperatuur om vervolgens langzaam te garen. In deze fase blijft de inhoud van je pan onder het kookpunt. Van welk materiaal de braadpan ook maar is gemaakt, het is meestal redelijk dik, waardoor het geheel nogal zwaar is. Dit is met het oog op het verdelen en vasthouden van de warmte in de pan. De aanzienlijke grootte van de pan zorgt ervoor dat er grote hoeveelheden vis, groente of vlees in kunnen worden bereid.
Wees je ervan bewust dat stoven nogal lang duurt. Daarom raden we je aan op tijd te beginnen met koken als je je braadpan ervoor nodig hebt.
En dan nog even dit; lees goed de instructies van je braadpan om erachter te komen of je deze wel schoon kunt maken in de afwasmachine. Beschik je niet over een dergelijk apparaat? Nou, dan heb je niks om je zorgen over te maken wat dat betreft.
De braadpan warmtebron
Natuurlijk zijn warmtebronnen bedoeld voor meerdere soorten pannen. Daarom is de braadpan geen uitzondering als je een exemplaar wilt uitkiezen dat voor jouw kookplaat – zij het inductie, gas of keramisch – bedoeld is. Bestudeer daarom het etiket en kies een braadpan uit die samengaat met jouw warmtebron.
De diverse braadpan materialen
Ieder basismateriaal van een braadpan heeft unieke eigenschappen. Daarom is het goed om bij de verschillende opties stil te staan.
Gietijzer
Voor het verdragen en vasthouden van hoge temperaturen – tot wel 190 °C! -heb je een braadpan van gietijzer nodig. Ook voor een goede warmteverdeling is deze materiaalkeuze ideaal; je vlees blijft of wordt hierdoor lekker mals. Ook in de oven bruikbaar. Gaat jarenlang mee als je hem goed onderhoudt.
Geëmailleerd gietijzer
Vergelijkbaar met een standaard gietijzeren model maar niet vatbaar voor roest dankzij de emaille binnenlaag. Die zorgt er bovendien voor dat je pan niet doordrongen raakt van geuren en smaken van de maaltijden die je erin bereidt. Heeft geen voorbehandeling nodig en laat zich eenvoudig reinigen.
Geëmailleerd plaatstaal
Dunner en stukken lichter dan zijn gietijzeren broer en redelijk goedkoop. De warmteverdeling kon een stuk beter.
Roestvrij staal
Deze kan wél in de vaatwasser – als je die hebt, dus. Dankzij het dunne staal kon de warmteverdeling een stuk beter zijn. Tenminste, als je braadpan niet van een thermische bodem voorzien is. Controleer dit dan ook voorafgaand aan aanschaf.
Aardewerk
Braad- en stoofpannen van aardewerk houden vitaminen en smaak in je voedsel dankzij de vrijgekomen stoom. Ook heb je geen toegevoegde vetten en vloeistoffen, zodat de kilo’s er niet aan vliegen.
Koper
Zwaar materiaal, koper. En onderhoud kost flink wat tijd en moeite. De warmte kon echter niet beter verdeeld worden en deze pan gaat een leven lang mee. En het ziet er gewoon weg puik uit!
Heel veel succes met het maken van een keuze!