Misschien is het altijd al jouw droom geweest om Nederland te verlaten. Om een geheel nieuw leven in een ander land op te bouwen. Er zijn ook mensen die hier nooit over nagedacht hadden, maar zich genoodzaakt zien om te emigreren. Bijvoorbeeld voor de liefde. Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt, breekt een ongelooflijk spannende tijd aan. Je laat echt alles achter om iets geheel nieuws op te bouwen.
Jaarlijks emigreren talloze Nederlanders. In de praktijk blijkt dit echter ook regelmatig mis te gaan. Maar waar gaat het dan mis? En wat kunnen we leren van deze ervaringen? In dit artikel behandelen we de drie grootste fouten die je zeker moet kunnen vermijden.
1. De taal niet leren
Hoe lastig is het als je niet met elkaar kunt communiceren? Als je de taal niet beheerst, wordt het leven al een heel stuk lastiger. Daarom goed om je ruim van tevoren al in te schrijven bij https://www.ste.nl/ en een taalcursus te volgen. Dit maakt het echt makkelijker. Bijvoorbeeld om een baan te zoeken, maar ook om met de lokale bevolking te spreken en gemeentezaken af te wikkelen. Het is vrijwel onmogelijk om in een land te leven als je de taal niet goed beheerst. Dit maakt het werken en leven gewoon veel lastiger.
De meeste mensen dromen al jaren over emigreren naar een specifiek land. Dit zijn ook de mensen die over genoeg voorbereidingstijd beschikken om de taal onder de knie te krijgen. Emigreren moet je sowieso nooit in een opwelling doen. Gebruik deze tijd dus om een cursus te volgen. Om alles te leren wat je moet leren. Zowel over de taal als de cultuur en het land zelf. Bij diensten STE kun je terecht voor zowel groepscursussen als één op één training. Zo bepaal je zelf hoe je leert.
2. Overtuigd zijn van een beter leven
Sommige mensen zijn gewoon heel ongelukkig. Ze kunnen er de vinger niet echt op leggen, maar hebben het daardoor compleet gehad met het eigen land. Ze zijn er dan ook van overtuigd dat ze gelukkiger zouden zijn in een ander land. Vergeet echter niet dat je gevoelens en problemen niet op magische wijze zullen verdwijnen als je de grens oversteekt. Dit kan flink tegenvallen als je hier juist wel vanuit ging. Blijf dus wel realistisch voordat je deze stap neemt, zodat je niet spijt achteraf zult krijgen.
3. Zich niet professioneel laten begeleiden
Verhuizen naar het buitenland heeft nogal wat voeten in de aarde. Denk alleen al aan alles wat geregeld moet worden. Elk land heeft weer andere regels. Weet jij bijvoorbeeld hoe je een zorgverzekering in dit land moet regelen? Hoe je de belasting moet regelen? Waar je verder nog aan moet denken wanneer je hier grond koopt? Nee? Dan is het slim om contact te zoeken met een expert in dit land. Het is natuurlijk het allermooist wanneer dit een Nederlander is die ooit geëmigreerd is. Een ervaringsdeskundige. Iemand die niet alleen de taal beheerst en weet wat er geregeld moet worden, maar ook in het Nederlands met jou kan communiceren.