Aanspraak maken op je kindsdeel na het overlijden van een van je ouders 0 129

Aanspraak maken op je kindsdeel na het overlijden van een van je ouders - Familie -Erfrecht

Wanneer je je vader of moeder verliest, staan emoties op de voorgrond. Het overlijden an sich en alle zaken rondom de uitvaart, brengen veel verdriet met zich mee. De zakelijke aspecten waarmee je wordt geconfronteerd, maken het er niet bepaald gemakkelijker op. Bijvoorbeeld het afwikkelen van de nalatenschap. Logischerwijs kan dit veel vragen oproepen en wil jij als kind weten hoe je in je recht staat. Volgens de Nederlandse wet ben je als kind erfgenaam als een van je ouders geen testament heeft vastgelegd, waarin van de wettelijke regels wordt afgeweken.

Vordering in geld

Een van de begrippen die je tegenkomt in het kader van erfenissen is de wettelijke verdeling. Die is van kracht op het moment dat er sprake is van een geregistreerd partner, langstlevende echtgenoot en één of meer kinderen. De langstlevende persoon uit het huwelijk dient eventuele schulden van de nalatenschap te voldoen en erft alle bezittingen. De kinderen hebben recht op het kindsdeel. Ofwel: een vordering in geld op de langstlevende echtgenoot, die de grootte heeft van hun erfdeel. Je kunt niet zomaar jouw kindsdeel opeisen in het geval dat je dat overweegt. Je kunt daar alleen aanspraak op maken in uitzonderlijke, specifieke gevallen. Die zijn vastgelegd in het testament van de ouder die gestorven is of in de Nederlandse wetgeving.

Geen recht op spullen

Ook het begrip legitieme portie behoeft enige uitleg. Dit is het erfdeel waarop een kind altijd recht heeft. Zelfs als dat kind is onterfd. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de legitieme portie hetzelfde is als het kindsdeel, maar dit is dus onjuist. Natuurlijk wil niemand zich bezighouden met dit onderwerp, maar het is aan de orde van de dag dat er kinderen worden onterfd. Ten eerste is het goed om te weten dat een legitieme portie na het overlijden van een ouder, in geen enkel geval aan een kind kan worden ontzegd. Door dit in een testament vast te leggen, is dat voor een kindsdeel wel het geval. Ten tweede gaat het bij de legitieme portie altijd om een vordering in geld. Wanneer je bent onterfd, heb je dus geen recht op spullen.

Opeisen van het kindsdeel

Ook de te nemen stappen rondom het opeisen van het kindsdeel zijn ingewikkelde materie. Dat geldt bijvoorbeeld voor het moment wanneer het kindsdeel opeisbaar is. Volgens de Nederlandse wet heeft de langstlevende echtgenoot een bevoorrechte positie. Daarom is het na het overlijden van een van je ouders niet mogelijk om jouw kindsdeel direct op te eisen. De echtgenoot of geregistreerde partner van je moeder of vader moet namelijk verder kunnen leven zonder zorgen. Maar als die na het overlijden kindsdelen zou moeten betalen, zou diegene juist in een penibele financiële situatie terecht kunnen komen. Het is heel begrijpelijk dat het veel vragen oproept wanneer je van doen krijgt met kwesties omtrent kindsdelen en legitieme porties. Daarom is het aan te raden om je tot een advocaat gespecialiseerd in erfrecht te wenden. Met diens vakkundige advies krijg je heldere antwoorden op al jouw vragen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een ultieme mancave creëren? Richt je eigen biljartkamer in 0 28

Een ultieme mancave creëren

Wil jij de zomer benutten door een kamer bij je thuis om te toveren tot een heuse mancave? Een plek waar je met je vrienden kunt chillen en je favoriete hobby kunt uitoefenen? Richt dan een biljartkamer in. Die biedt je als beginnende speler een prima plek om de fijne kneepjes van biljart onder de knie te krijgen. Behoor je tot de categorie van de geoefende biljarters? Dan is een eigen biljartkamer dé plek om je skills te trainen en verder te ontwikkelen. Zo ga je bij competities in het café of op de biljartclub geen enkele uitdaging uit de weg. Maak van de schuur of de kelder een prachtige biljartruimte en begin vandaag nog met brainstormen over de vraag hoe je die exact wilt inrichten. De essentiële benodigdheden bestel je in ieder geval snel en eenvoudig online.

Inspiratie voor de biljartruimte

De basis in de biljartkamer leg je voor het grootste deel met de biljarttafel. Wil je binnen het interieur een mooi geheel creëren? Kies dan voor kleuren aan de wand die matchen met de kleuren van het biljartlaken en de kleur van het hout. Ook zijn er speciale soorten fotobehang voor de biljartkamer beschikbaar. Door de wanden hiermee te decoreren, waan je je bijvoorbeeld als op een biljarttoernooi of in een gezellig bruin café. Met accessoires zoals klokken, scoreborden, poetsmateriaal en ludieke posters in biljartthema, maak je de biljartkamer sfeervol en functioneel. Daarnaast is het aan te raden om de juiste biljartlampen te kopen. Want perfect licht is bij biljart een belangrijke factor. De ballen in de hoeken van het speelveld krijgen storende schaduwen, als de lichtbron boven de biljarttafel niet sterk genoeg is. Ook de adapters, duurzame LED lichtbronnen en armaturen in moderne of klassieke uitvoeringen, zijn verkrijgbaar in een speciale biljartwebshop.

biljartruimte

Met een goede keu maak je het verschil.

Naast biljartballen zijn biljartkeus onmisbaar om het spel te kunnen spelen. Een keu geschikt voor beginners heeft volgens de richtlijnen een gewicht tussen de 480 en 500 gram en de maximale lengte bedraagt 150 cm. Wil je een keu bestellen, dan is het is goed om hiermee rekening te houden. Je hebt volop keuze in biljartkeus die aan deze criteria én aan al jouw persoonlijk wensen voldoen, onder het gevarieerde aanbod van merken met keus van goede kwaliteit. Het uiteinde waarmee je de biljartballen stoot, heeft een diameter van 11 mm. Dit wordt de pomerans genoemd en is een niet te onderschatten, belangrijk gedeelte van de keu. Want die geeft effect aan het stoten van de ballen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Elk Master pomerans. Die is van een hoge kwaliteit leer gemaakt dat op een speciale manier is behandeld en heeft uitstekende speleigenschappen. Door een keurek aan te schaffen, berg je jouw biljartkeus veilig op en bescherm je die tegen beschadigingen en kromtrekken.

Op vakantie naar Spanje in coronatijd? Hier moet je aan denken! 0 34

vakantie spanje coronatijd

Heel veel mensen zagen hun vakantieplannen de afgelopen maanden in het water vallen. Terwijl het coronavirus snel om zich heen greep in Europa sloten veel landen hun grenzen voor toeristen. Ook in Nederland was er sprake van een negatief reisadvies. Inmiddels zijn er in Europa alweer heel veel coronamaatregelen versoepeld. En dat net voor de zomervakantie. Hierdoor krijgen steeds meer mensen toch weer de vakantiekriebels. Maar wat is er bij een zomervakantie Spanje op dit moment mogelijk? Waar moet je aan denken in tijden van Corona?

Is op vakantie gaan in Spanje mogelijk?

Dat is een vraag waar veel Nederlanders momenteel mee worstelen. Op dit moment geldt dat wanneer een land geen groter gevaar vormt qua coronabesmettingen dan Nederland, deze gewoon bezocht mogen worden. Voor ieder land heeft onze overheid een reisadvies opgesteld. Op dit moment zijn toeristen in de meeste gebieden van Spanje weer welkom.

Maar let op: het reisadvies wordt om de zoveel tijd bijgesteld. Bovendien kan het per regio verschillen. Zo geldt op dit moment weer code oranje voor het gewest Segrià in Catalonië en Galicië voor de kuststrook van La Mariña-Lugo. Je mag deze plaatsen enkel bezoeken wanneer het echt noodzakelijk is en je bent verplicht om bij thuiskomst minimaal veertien dagen in quarantaine te gaan.

Mondkapjesplicht

Steeds meer landen breiden de mondkapjesplicht uit. Zo zien we ook in Spanje dat het beleid ontzettend streng is geworden. Je mag nu enkel nog zonder mondkapje op het strand, op het balkon van je hotel, voor je tent of in het zwembad. Wanneer je op de boulevard naar het strand loopt, een supermarkt bezoekt of even een wandeling maakt moet je een mondkapje op. Neem daarom voldoende mondkapjes mee, zodat je in elk geval nooit zonder komt te zitten. Ze treden streng op in Spanje, dus voor je het weet heb je een flinke boete op jouw naam staan.

Mondkapjesplicht

Overige maatregelen

Natuurlijk wil je ook weten of er nog wel wat te doen is in Spanje. Je hebt immers niets aan je vakantie wanneer je er niet lekker op uit kunt. Gelukkig zijn alle maatregelen in Spanje bijna net zo ver versoepeld als in Nederland. Restaurants en terrassen zijn weer open, hotels zijn geopend, attractieparken kunnen onder strenge voorwaarden weer open en ook winkels mogen weer bezocht worden. Hierbij geldt wel weer opnieuw dat er te allen tijde mondkapjes gedragen moet worden.

Ook voor de zonneliefhebbers is er goed nieuws, want zij mogen weer op de stranden genieten. Wel is het hier belangrijk dat er minstens 2 meter afstand wordt gehouden. Belangrijk is om relatief vroeg op het strand neer te ploffen, want er wordt maar een beperkt aantal mensen toegelaten.

Maatregelen tijdens het vliegen

Wie met het vliegtuig reist zal op het vliegveld continu een mondkapje moeten dragen. Daarnaast wordt er willekeurig een gezondheidscheck uitgevoerd en moet je vooraf een formulier invullen. Hieruit moet blijken of jij een risico vormt. Ook worden je verblijfsgegevens genoteerd, zodat ze bij eventuele uitbraken de mensen in de omgeving kunnen verwittigen en isoleren.

Vakantie vieren in Spanje is in 2020 natuurlijk anders dan je gewend bent. Toch zal je dankzij de versoepelde maatregelen gelukkig ook nog genoeg kunnen genieten. Zon, zee, strand en elkaar. Er even uit in deze pittige periode. Ook nu is een fijne vakantie meer dan welkom!

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks