3 stappen voor een veiligere werkomgeving 0 16

3 stappen voor een veiligere werkomgeving

Veiligheid op de werkvloer is al jaren een heikel punt. Ondanks dat steeds meer werkgevers het belang van de veiligheid van hun werknemers voorop zet, gaat het ook nog al te vaak mis. Ieder jaar weer gebeuren er gevaarlijke ongelukken op de werkvloer, soms zelfs met fatale afloop. En niemand van hen die het aan zag komen toen zij ’s ochtends naar het werk gingen.  

Veiligheid op de werkvloer zou voor iedereen de belangrijkste prioriteit moeten zijn. Zeker in werkgebieden waar veel fysiek werk wordt geleverd of waar met schadelijke stoffen wordt gewerkt. Ook de leidinggevenden en werknemers horen van alle veiligheidsstandaarden op de hoogte te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de NEN 3140 in de elektrotechniek. Hierbij zou het zeer gunstig zijn als in elk geval de leidinggevende en de werkgever een training heeft gevolgd. Natuurlijk moeten ze ook toegewijd zijn om de regels en richtlijnen op te volgen. Want één ongeval is natuurlijk nog altijd één te veel. Wil jij een veiligere werkomgeving creëren? Volg dan in elk geval de volgende 3 stappen!

1.         Zichtbare betrokkenheid van het management

Het management heeft logischerwijs een voorbeeldfunctie binnen iedere organisatie. Daarom is het belangrijk dat zij zichtbaar betrokken zijn bij de veiligheid op de werkvloer. Dit kunnen zij bijvoorbeeld laten zien door opleidingen en cursussen te volgen of deze aan te bieden aan de werknemers. Daarnaast is het belangrijk dat ze in gesprek gaan met het personeel en uitleggen waar er nog verbetering mogelijk is. Denk bovendien ook aan het volgende:

  • Vaak zien inspecteurs van de Arbowet dat werkgevers er wel op hameren dat hun personeel zo veilig mogelijk werkt, maar dat ze deze regeltjes zelf wel aan de laars lappen. Zo vergeten ze hun veiligheidsschoenen aan te trekken of nemen ze de regels op de werkvloer gewoon niet zo nauw. In dat geval is de overtuigingskracht van de werkgever ook direct verloren. Zorg er daarom altijd voor dat je als werkgever het goede voorbeeld geeft.
  • Welke consequenties zijn er als iemand zich niet aan de veiligheidsregels houdt? Wees hier als management direct duidelijk in en blijf deze ook consequent volgen. Denk tevens ook aan het belonen en waarderen van veiligere keuzes. Wanneer iemand een hvk opleiding wilt volgen, is dit bijvoorbeeld enkel aan te moedigen!

Zichtbare betrokkenheid van het management

2.         Creëer verantwoordelijkheidsgevoel bij het personeel

Vervolgens is het ook belangrijk om het team enthousiast te maken over deze ontwikkeling op de werkvloer. Zorg ervoor dat iedere laag van het team op de hoogte is van de richtlijnen en dit allemaal even belangrijk vinden. Om dat voor elkaar te krijgen moeten de werknemers zich één voelen en het gevoel hebben dat ze onderdeel zijn van iets groters. Dat lukt niet in één dag, dus besteedt hier voldoende tijd aan.

3.         Werk nieuwe medewerkers direct goed in

Natuurlijk werkt deze veiligheidsaanpak alleen als iedereen zich even goed aan de regels en richtlijnen houdt. Dit geldt uiteraard ook voor nieuwe medewerkers, maar daar moet wel extra aandacht in geïnvesteerd worden. Voordat iemand überhaupt op de werkvloer aanwezig mag zijn, moet deze eerst getraind worden op alle relevante veiligheidsaspecten. Laat mensen nooit aan het werk gaan als ze het ‘Safety First’ principe nog niet onder de knie hebben. Zo blijft deze cultuur voortleven op de werkvloer en daar heb je als werkgever uiteindelijk alleen maar baat bij in de toekomst.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zo organiseer je een BBQ-feest voor echte mannen 0 10

Zo organiseer je een BBQ-feest voor echte mannen

Binnenkort iets te vieren met je vrienden of collega’s? Organiseer dan een BBQ in je tuin. Iedereen houdt van een lekkere barbecue en tegenwoordig zijn er steeds meer opties voor culinair barbecueën. Imponeer je vrienden en familie bijvoorbeeld met zelfgemaakte pulled pork of chicken, of serveer gezonde snacks en lekkere IPA’s. Een barbecue organiseer je zelf heel eenvoudig met de juiste voorbereiding, of je besteedt je feestje uit aan een cateraar. Met een toffe loungeset in voor in de tuin en de juiste ingrediënten creëer je de perfecte avond uit bij jou thuis. Ook leuk als er een spannende voetbalwedstrijd aankomt die je samen wilt kijken. Daarvoor zet je een beamer met groot scherm in je thuis en regel je alles wat je nodig hebt voor een lekkere barbecue. Hieronder geven we je wat tips zodat je in een handomdraai zelf je barbecuefeest organiseert.

Wat heb je nodig?

Voor een gezellige barbecue heb je allereerst een goede locatie nodig. Je eigen achtertuin is ideaal, maar een binnentuin op je werk kan ook een prima plek voor een barbecue zijn. Kies bijvoorbeeld een mooie loungeset voor in de tuin en creëer daar omheen voldoende zitplekken. Statafels zijn ideaal als aanvulling op de loungeset voor in de tuin. Je beschikt dan over voldoende plaats voor mensen die willen relaxen en eten. Daarnaast heb je uiteraard een goede barbecue nodig. Huur of koop bijvoorbeeld een Green Egg, of schakel een cateraar in die gespecialiseerd is op het gebied van barbecues. Je cateraar kan ook op locatie een barbecue afleveren en het vlees bereiden, zodat je zelf niets hoeft te doen. Je hebt op die manier alle tijd voor je vrienden en familie. Een tent of overkapping is handig als er regen wordt voorspeld. Zo organiseer je ook een barbecue in de herfst of in de winter. Een winterbarbecue kan prima, vooral als je zorgt voor heaters of een kampvuurtje naast de loungeset voor in de tuin. Ten slotte kun je je tuin aankleden met lampen en fakkels. Dat is vooral leuk als je familie en collega’s uitnodigt voor een feestelijke barbecue.

bbq

Speciaalbier

Bijna alles wat van de barbecue komt gaat uitstekend samen met een speciaalbiertje. We noemden al even de IPA, maar eigenlijk is elk soort speciaalbier prima voor tijdens een barbecue. Je maakt extra indruk met speciaalbier van een lokale brouwerij. Daarvan zijn er inmiddels honderden in Nederland. Verras je gasten dus met craft beer uit jouw omgeving! Daar geniet je zelf ook heerlijk van, bijvoorbeeld op je loungeset voor in de tuin. Naast bier kun je natuurlijk ook lekkere whisky en wijn op tafel zetten.

Op de gezonde toer

De kans is groot dat jij samen met je vrienden regelmatig in de sportschool te vinden bent. Je wilt al je harde werk natuurlijk niet tenietdoen door één avond barbecueën. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei opties voor een gezonde barbecue. Serveer bijvoorbeeld vis, of eiwitrijke salades en fruit. Geniet zonder zorgen van een heerlijke avond barbecueën.

3 tips voor bedrijfskleding in de bouw 0 11

bedrijfskleding in de bouw

De meeste bedrijven maken gebruik van bedrijfskleding. Waar deze in sommige sectors vooral dienen om een statement te maken of op te vallen, is dat in de bouw wel anders. Hier heeft werkkleding als voornaamste prioriteit om de veiligheid van de werknemer te verhogen. Maar waar let je op als je bedrijfskleding in de bouw wilt aanschaffen?

Materiaal dat tegen een stootje kan, maar tegelijkertijd ook nog eens zeer comfortabel is.  Kleding die ook nog eens tegen alle weersomstandigheden opgewassen is, of er nu een buitje onderweg is of het hard waait. Kortom: een outfit die de werknemer tegen alle invloeden op de bouw beschermt. Dat is waar werkkleding in de bouw aan moet voldoen. Maar hoe weet je dat je de juiste outfit samenstelt? In dit artikel geven we 3 tips.

1.         Duurzame materialen

Er is ontzettend veel verschillende soorten bedrijfskleding op de markt verkrijgbaar. Zeker als je voor kleding in de bouwsector gaat kijken, beschik je over enorm veel keus. Dit betekent echter niet dat alle werkkleding even functioneel of kwalitatief is. Zo zijn er veel kwaliteitsverschillen mogelijk. Daarom adviseren wij om voor duurzame materialen te kiezen. Duurzame materialen kunnen goed tegen een stootje en beschikken daardoor over een veel langere levensduur. Hierdoor draag je niet alleen je steentje bij aan het milieu, want je hoeft het milieu immers niet onnodig te belasten als je na een jaar weer nieuwe kleding nodig hebt, maar verhoog je ook nog eens de veiligheid op de werkvloer.

2. Meer comfort op de werkvloer

Wil je van een nóg langere levensduur profiteren? Bedenk dan goed welke delen van de outfit extra snel slijten tijdens jouw werkzaamheden. Zit je bijvoorbeeld regelmatig op je knieën om werkzaamheden te verrichten? Dan zal dit gebied ook sneller slijten. Kies daarom voor extra versteviging op het kniegedeelte, zodat de broek over een langere levensduur beschikt. Denk natuurlijk ook aan het comfort. Een broek waar kniebeschermers in geplaatst kunnen worden, zijn bijvoorbeeld het overwegen waard als je veel tijd op je knieën doorbrengt. Comfort boven alles!

meer comfort op de werkvloer

3.         Blijf zichtbaar voor omstanders

Veilig werken is van essentieel belang op de bouwplaats. Wanneer mens en machine samenwerken is het noodzakelijk dat iedereen goed zichtbaar is én blijft. Nu de dagen weer korter worden, komt het waarschijnlijk steeds vaker voor dat je in het donker aan het werk bent. In dat geval is zichtbaarheidskleding verplicht. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor het resterende personeel en omstanders. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een veiligheidshesje te dragen, maar dit is meestal minder comfortabel dan het dragen van kwalitatieve bedrijfskleding. Zeker als je structureel in het donker werkt, kan het verstandig zijn om voor werkkleding te kiezen waar dit standaard in geïntegreerd is.

Niet alleen op het gebied van comfort is zichtbaarheidskleding een aanrader, maar ook op het gebied van veiligheid. Waar een veiligheidshesje incidenteel nog wel eens vergeten kan worden, zal bedrijfskleding altijd aanwezig zijn. Ook de werkgever profiteert dus van speciale zichtbaarheidskleding.

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks