Heb je een smoking? Blijf deze goed onderhouden met de volgende tips en tricks 0 341

onderhoud smoking

De kans is groot dat jij je smoking niet vaak uit je kast haalt. Als je een smoking draagt wil je natuurlijk dat deze er strak en zakelijk uitziet. Een net pak moet er altijd mooi uitzien elke keer als je hem draagt. Een pak is een investering en daarom wil je er goed voor zorgen en deze met veel plezier blijven dragen. Door goed voor je nette pak te zorgen en deze goed te onderhouden gaat hij langer mee. Heb je nog geen idee hoe je dit precies kan doen?

Smoking bewaren

Het is nodig om goed voor je pak te zorgen. Bewaar het altijd in een kostuumzak van ademend katoen. Laat je pak chemisch reinigen en borstel het met een kledingborstel na het dragen. Hang je smoking in een kast die beschermd is tegen motten om gaten te voorkomen. Berg je smoking altijd op in een kast die stofvrij is om het mooie en netjes te houden. Hang het op aan een grote houten hanger. Hierdoor blijft de schouderondersteuning op zijn plaats en behoudt het pak zijn vorm.
Dit zijn de basisregels om goed voor je pak te zorgen zodat je het langer kan dragen.

De schoenen onder je nette pak

Een nette zwarte schoen onder een pak maakt het plaatje helemaal af. Heb je nieuwe schoenen gekocht dan zijn deze nog niet beschermd tegen viezigheid en vuil. Door een juiste voorbehandeling en onderhoud kan je beschadigingen aan je schoenen eenvoudig wegwerken.

De meeste schoenen die worden gedragen onder een zakelijk pak zijn van lakleer. Lakleer is makkelijk te onderhouden, haal wel regelmatig een neutrale, verzorgende schoencrème tevoorschijn om de schoenen te verzorgen. Gebruik een zachte doek om het middel in te wrijven. Laat de crème even intrekken en gebruik dan een schoenenborstel om de schoenen te laten glanzen. Maak hiervoor gebruik van een borstel met paardenhaar omdat deze het vuil gemakkelijk verwijderd. Deze borstels zijn van natuurlijk materiaal, zijn zacht en veroorzaken geen krassen in het leer.

Het reinigen van je smoking

Het schoonmaken van je smoking is nodig om het netjes en mooi te houden. Chemische reinigers maken je pak weer helemaal schoon. Het zelf schoonmaken is ook mogelijk maar hou dan wel rekening met de materialen van je pak. Het is niet mooi als de materialen niet meer strak zijn bevestigd en loshangen. Ook heeft het pak geen effect meer indien er kreuken zijn terug te zien.
Strijk overhemden altijd voordat je een smoking draagt.

De black tie

Om de stropdas en vlinderdasjes mooi te houden is het nodig om deze in een vacuüm zak te bewaren. Zo voorkom je kreuken en blootstelling aan omgevingsinvloeden. Bewaar deze accessoires altijd op dezelfde plek, hierdoor zal je nooit meer op het laatste moment op zoek gaan naar je vlinderdas. Rol je vlinderdas niet op maar bewaar deze altijd liggend. Dit voorkomt dat deze gaat krullen. Als je manchetknopen draagt is het goed om deze de avond van tevoren schoon te maken met zilver of goudpoets.

Door de volgende basisregels weet je precies hoe je ervoor kan zorgen dat je smoking er altijd netjes uit blijft zien.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een ultieme mancave creëren? Richt je eigen biljartkamer in 0 27

Een ultieme mancave creëren

Wil jij de zomer benutten door een kamer bij je thuis om te toveren tot een heuse mancave? Een plek waar je met je vrienden kunt chillen en je favoriete hobby kunt uitoefenen? Richt dan een biljartkamer in. Die biedt je als beginnende speler een prima plek om de fijne kneepjes van biljart onder de knie te krijgen. Behoor je tot de categorie van de geoefende biljarters? Dan is een eigen biljartkamer dé plek om je skills te trainen en verder te ontwikkelen. Zo ga je bij competities in het café of op de biljartclub geen enkele uitdaging uit de weg. Maak van de schuur of de kelder een prachtige biljartruimte en begin vandaag nog met brainstormen over de vraag hoe je die exact wilt inrichten. De essentiële benodigdheden bestel je in ieder geval snel en eenvoudig online.

Inspiratie voor de biljartruimte

De basis in de biljartkamer leg je voor het grootste deel met de biljarttafel. Wil je binnen het interieur een mooi geheel creëren? Kies dan voor kleuren aan de wand die matchen met de kleuren van het biljartlaken en de kleur van het hout. Ook zijn er speciale soorten fotobehang voor de biljartkamer beschikbaar. Door de wanden hiermee te decoreren, waan je je bijvoorbeeld als op een biljarttoernooi of in een gezellig bruin café. Met accessoires zoals klokken, scoreborden, poetsmateriaal en ludieke posters in biljartthema, maak je de biljartkamer sfeervol en functioneel. Daarnaast is het aan te raden om de juiste biljartlampen te kopen. Want perfect licht is bij biljart een belangrijke factor. De ballen in de hoeken van het speelveld krijgen storende schaduwen, als de lichtbron boven de biljarttafel niet sterk genoeg is. Ook de adapters, duurzame LED lichtbronnen en armaturen in moderne of klassieke uitvoeringen, zijn verkrijgbaar in een speciale biljartwebshop.

biljartruimte

Met een goede keu maak je het verschil.

Naast biljartballen zijn biljartkeus onmisbaar om het spel te kunnen spelen. Een keu geschikt voor beginners heeft volgens de richtlijnen een gewicht tussen de 480 en 500 gram en de maximale lengte bedraagt 150 cm. Wil je een keu bestellen, dan is het is goed om hiermee rekening te houden. Je hebt volop keuze in biljartkeus die aan deze criteria én aan al jouw persoonlijk wensen voldoen, onder het gevarieerde aanbod van merken met keus van goede kwaliteit. Het uiteinde waarmee je de biljartballen stoot, heeft een diameter van 11 mm. Dit wordt de pomerans genoemd en is een niet te onderschatten, belangrijk gedeelte van de keu. Want die geeft effect aan het stoten van de ballen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Elk Master pomerans. Die is van een hoge kwaliteit leer gemaakt dat op een speciale manier is behandeld en heeft uitstekende speleigenschappen. Door een keurek aan te schaffen, berg je jouw biljartkeus veilig op en bescherm je die tegen beschadigingen en kromtrekken.

Op vakantie naar Spanje in coronatijd? Hier moet je aan denken! 0 33

vakantie spanje coronatijd

Heel veel mensen zagen hun vakantieplannen de afgelopen maanden in het water vallen. Terwijl het coronavirus snel om zich heen greep in Europa sloten veel landen hun grenzen voor toeristen. Ook in Nederland was er sprake van een negatief reisadvies. Inmiddels zijn er in Europa alweer heel veel coronamaatregelen versoepeld. En dat net voor de zomervakantie. Hierdoor krijgen steeds meer mensen toch weer de vakantiekriebels. Maar wat is er bij een zomervakantie Spanje op dit moment mogelijk? Waar moet je aan denken in tijden van Corona?

Is op vakantie gaan in Spanje mogelijk?

Dat is een vraag waar veel Nederlanders momenteel mee worstelen. Op dit moment geldt dat wanneer een land geen groter gevaar vormt qua coronabesmettingen dan Nederland, deze gewoon bezocht mogen worden. Voor ieder land heeft onze overheid een reisadvies opgesteld. Op dit moment zijn toeristen in de meeste gebieden van Spanje weer welkom.

Maar let op: het reisadvies wordt om de zoveel tijd bijgesteld. Bovendien kan het per regio verschillen. Zo geldt op dit moment weer code oranje voor het gewest Segrià in Catalonië en Galicië voor de kuststrook van La Mariña-Lugo. Je mag deze plaatsen enkel bezoeken wanneer het echt noodzakelijk is en je bent verplicht om bij thuiskomst minimaal veertien dagen in quarantaine te gaan.

Mondkapjesplicht

Steeds meer landen breiden de mondkapjesplicht uit. Zo zien we ook in Spanje dat het beleid ontzettend streng is geworden. Je mag nu enkel nog zonder mondkapje op het strand, op het balkon van je hotel, voor je tent of in het zwembad. Wanneer je op de boulevard naar het strand loopt, een supermarkt bezoekt of even een wandeling maakt moet je een mondkapje op. Neem daarom voldoende mondkapjes mee, zodat je in elk geval nooit zonder komt te zitten. Ze treden streng op in Spanje, dus voor je het weet heb je een flinke boete op jouw naam staan.

Mondkapjesplicht

Overige maatregelen

Natuurlijk wil je ook weten of er nog wel wat te doen is in Spanje. Je hebt immers niets aan je vakantie wanneer je er niet lekker op uit kunt. Gelukkig zijn alle maatregelen in Spanje bijna net zo ver versoepeld als in Nederland. Restaurants en terrassen zijn weer open, hotels zijn geopend, attractieparken kunnen onder strenge voorwaarden weer open en ook winkels mogen weer bezocht worden. Hierbij geldt wel weer opnieuw dat er te allen tijde mondkapjes gedragen moet worden.

Ook voor de zonneliefhebbers is er goed nieuws, want zij mogen weer op de stranden genieten. Wel is het hier belangrijk dat er minstens 2 meter afstand wordt gehouden. Belangrijk is om relatief vroeg op het strand neer te ploffen, want er wordt maar een beperkt aantal mensen toegelaten.

Maatregelen tijdens het vliegen

Wie met het vliegtuig reist zal op het vliegveld continu een mondkapje moeten dragen. Daarnaast wordt er willekeurig een gezondheidscheck uitgevoerd en moet je vooraf een formulier invullen. Hieruit moet blijken of jij een risico vormt. Ook worden je verblijfsgegevens genoteerd, zodat ze bij eventuele uitbraken de mensen in de omgeving kunnen verwittigen en isoleren.

Vakantie vieren in Spanje is in 2020 natuurlijk anders dan je gewend bent. Toch zal je dankzij de versoepelde maatregelen gelukkig ook nog genoeg kunnen genieten. Zon, zee, strand en elkaar. Er even uit in deze pittige periode. Ook nu is een fijne vakantie meer dan welkom!

Meest populaire onderwerpen

Editor Picks