
Een horloge is vaak geen goedkoop sieraad. Een knap horloge kost al snel een paar honderd euro, en kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Maar goed, als je ervan geniet dan is hij dat waard! Maar dan komt het moment… Je wilt dat ene klusje in huis doen waar je vrouw al lang om vraagt. Je bent druk, dus doet het even snel tussendoor. Je wilde je horloge nog afdoen, maar was te gehaast. En dan: een tik, een klap, een knal. Je horloge is stuk! Het glas is beschadigd en het uurwerk lijkt niet soepel meer te lopen. Wat doe je?
De wegwerp maatschappij
Als ik bovenstaande vraag aan mijn opa had gesteld, dan was het antwoord eenvoudig geweest: repareren! Helaas denkt de huidige generatie daar vaak anders over. Er wordt wel gezegd dat we in een wegwerp maatschappij leven. De meeste spullen worden goedkoop geproduceerd en zijn ontworpen om snel uit elkaar te vallen. Het is immers goedkoper om een nieuwe te kopen dan om je huidige product te repareren. Daarnaast kunnen fabrikanten zo meer aan je verdienen. Allemaal leuk en aardig, maar deze trend heeft een keerzijde. Het produceren van producten om ze een jaar later weer de prullenbak in te gooien is ontzettend belastend voor het milieu. Alles behalve duurzaam. Gelukkig lijken steeds meer jonge mensen zich hiervan bewust te zijn. Dus: laten we onze spullen weer maken als ze stuk zijn!
Wegen de kosten op tegen de baten?
Mooi idee natuurlijk om spullen die kapot zijn weer te repareren, maar is dat met een horloge wel rendabel? Wij denken van wel. De waarde van een horloge is natuurlijk op twee manieren uit te drukken: in geld en in emotie. Zoals we in de inleiding al beschreven kost een horloge al snel een paar honderd euro. Een eenvoudige reparatie kost soms maar een paar tientjes. Dat is dus stukken voordeliger dan een nieuwe aanschaffen. Daarnaast is er natuurlijk nog de emotionele waarde. Misschien heb je jouw horloge wel gekregen voor je verjaardag, of geërfd van je grootvader. De waarde die dit aan jouw horloge geeft is doorgaans niet in geld uit te drukken. Een eenvoudige reparatie kan dan dus zeer de moeite waard zijn.
Een horloge reparatie, is dat niet veel gedoe?
Bij veel mensen staat het repareren van een horloge voor gedoe. Je moet naar de juwelier, die moet je horloge opsturen, je bent hem weken kwijt en moet nog maar afwachten wat het kost. Dan is een nieuw exemplaar bestellen misschien wel makkelijker. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven. Kijk voor een horloge reparatie bijvoorbeeld eens naar The Watch Lab. In feite is dit een traditioneel horloge reparatie atelier waar gecertificeerde horlogemakers vakkundig reparaties uitvoeren. Ze doen echter één ding anders: ze zijn online georiënteerd. Je meldt je reparatie eenvoudig online aan en krijgt direct een vrijblijvende prijsopgave. Handig toch? Je horloge niet repareren omdat het veel gedoe is, is tegenwoordig dus geen excuus meer. Het is eenvoudig en veilig vanaf de bank te regelen. Conclusie: geef jouw horloge het tweede leven dat het verdient!